Столтенберг пропонує щороку виділяти 40 млрд євро Україні

19:51, 31.05.2024
Столтенберг пропонує щороку виділяти 40 млрд євро Україні

Столтенберг під час засідання міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу Празі. (nato.int)

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що союзники по Альянсу  мають забезпечувати виділення 40 млрд євро на військову допомогу Україні щороку так довго, як це буде необхідно.

 

Як інформує Україна молода, про це Солтенберг заявив на пресконференції після неформального засідання міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу, передає сайт НАТО.

 

"Я запропонував, щоб союзники взяли на себе річні фінансові зобов'язання щодо України. Від початку повномасштабної війни у 2022-му, союзники надали близько EUR40 млрд військової допомоги Україні щороку.

 

Ми маємо забезпечувати принаймні цей рівень підтримки щороку так довго, як це необхідно. Я також запропонував, щоб союзники розділили це навантаження порівну. Це покращить відповідальність і надасть Україні передбачуваності, яка потрібна їй для довгострокового планування", - пояснив генек НАТО.

 

Він переконаний, що Альянс має відігравати більшу координаційну роль у постачанні обладнання та навчання Україні.

 

"Практично вся військова допомога Україні - 99% - йде від союзників по НАТО. Тому є сенс, щоб у цих зусиллях НАТО відігравало більшу роль. Це дасть нам змогу використати структуру НАТО, поставити нашу підтримку на стійке підґрунтя, надаючи більше передбачуваності Києву й вирішуючи як негайні, так і довгострокові потреби", - сказав Столтенберг.

 

І констатував, що "ми всі хочемо зупинити цю війну".

 

"Але парадокс у тому, що краще ми приготуємося до довгого шляху, то швидше ця війна закінчиться. Росія повинна зрозуміти, що вона не зможе нас перечекати", - підсумував він.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Столтенберг заявив, що, попри зростання перед Україною викликів на полі бою, українці все ще можуть перемогти росію за головної умови - надійної та тривалої підтримки союзників по Альянсу.