Президент Латвії закликає дозволити застосування Україною західної зброї по рф

15:30, 28.05.2024
Президент Латвії закликає дозволити застосування Україною західної зброї по рф

Едгарс Рінкевичс каже, що Латвія не накладає обмежень щодо застосування зброї, яку передає Україні. (x.com/edgarsrinkevics)

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс закликає західних партнерів зняти обмеження на застосування Україною переданої зброї по військових цілях на території росії.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Рінкевичс заявив в інтерв’ю CNN.

 

"Те, що ми бачимо, – наслідок нашої неспроможності надати Україні зброю та накладання обмежень на те, як Україна може її застосовувати – для ударів по території Росії. Ми говоримо не про цивільних, а про легітимні військові цілі", - сказав він.

 

Президент Латвії зазначив, що погоджується зі словами генсека НАТО щодо того, що настав час переглянути покладені на Україну обмеження щодо застосування Києвом наданої їй зброї.

 

І наголосив, що не бачить "жодної прагматичної раціональної причини не дозволити Україні використовувати надану зброю проти росії у спосіб, який буде найбільш ефективним".

 

"Оцінки, що росія у відповідь може розпочати якусь ескалацію, ґрунтуються на не дуже чітких оцінках реальної ситуації. Чому? Тому що росія вже розпочала ескалацію", - сказав президент Латвії.

 

За його словами, офіційна Рига не накладає обмежень щодо застосування зброї, яку передає Україні.

 

Нагадаємо, більшість країн НАТО не підтримують удари України західною зброєю по території росії.

 

Проти ударів України по РФ західною зброєю також й Італія та Німеччина.

 

Як повідомляла «УМ», спікер нижньої палати Конгресу США Майк Джонсон вважає, що офіційний Вашингтон має дозволити Україні бити американською зброєю у відповідь по території росії.