Бельгія перекаже Україні 1,7 млрд євро заморожених російських активів

15:46, 11.10.2023
Бельгія перекаже Україні 1,7 млрд євро заморожених російських активів

Александр де Кроо та Зеленський радіють домовленостям у Брюселі. (Фото Офісу президента)

Бельгія стане першою країною світу, яка передасть на користь України заморожені російські активи.

 

Для цього Бельгія створить спецфонд, який наповнюють з оподаткування заморожених в країні російських активів. Загалом йдеться про 1,7 млрд євро.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив премʼєр-міністр Бельгії Александр де Кроо на спільному брифінгу з президентом Володимиром Зеленським у середу.

 

"Ми тут у Бельгії маємо оподаткування з тих заморожених активів. Минулого року нам стало очевидно, що податки з прибутків на ті активи повинні на 100% бути спрямовані на допомогу українському народу. Ми зробили це минулого року і зробимо цього року", - пояснив міністр.

 

За його словами, кошти з російських активів спрямують на військову та гуманітарну допомогу, в Європейський фонд миру та на підтримку макроекономіки України.

 

 

Тоді як Зеленський додав: "Бельгія стала першою країною, яка започаткувала таку практику використання заморожених російських активів на підтримку захисту від російського терору.

 

Кошти будуть спрямовані на безпеку нашої держави, проєкти швидкої відбудови. Ми б хотіли вже використовувати ці гроші. Перші кошти 1,7 млрд євро будуть використовуватися вже наступного року".

 

Як повідомляла «УМ», раніше міністерка оборони Бельгії Людивін Дедондер оголосила, що країна відправить в Україну кілька бельгійських винищувачів F-16, починаючи з 2025 року. 

 

Тоді к міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на суму в розмірі 200 мільйонів доларів.