Бельгія надішле Україні F-16 у 2025 році – Людивін Дедондер

10:47, 11.10.2023
Бельгія надішле Україні F-16 у 2025 році – Людивін Дедондер

Міністр оборони країни Людивін Дедондер: "Бельгія продовжить навчання пілотів і запропонує взяти на себе обслуговування всього флоту коаліційних F-16".

Бельгія починаючи з 2025 року передаватиме Україні свої винищувачі F-16.

 

Як інформує УМ, про це 11 жовтня повідомила міністр оборони країни Людивін Дедондер в ефірі місцевого медіа Bel RTL.

 

Посадовиця не назвала точну кількість літаків, які нададуть Україні, але зазначила, що це залежатиме від кількості нових F-35 для бельгійської армії.

 

Також Бельгія продовжить готувати українських пілотів і пропонуватиме технічне обслуговування всіх коаліційних F-16.

 

«Бельгійський персонал готуватиме українських пілотів у Бельгії, Данії та, ймовірно, в одній із країн Європейського Союзу», — додала міністр.

 

Американські винищувачі F-16 потрібні Україні для захисту неба, зокрема це може зменшити активність російських винищувачів на окупованих територіях, з якими поки що не справляється ППО України. Водночас перевага в повітрі допомогла б військовим швидше звільняти території.

 

Нідерланди та Данія — перші країни, які оголосили, що передадуть Україні винищувачі F-16. Данія дасть 19 літаків і очікує, що перша партія надійде ближче до Нового року. Нідерланди передадуть Україні всі свої (загалом 42) F-16, однак «невелика частина» буде для навчань. 24 серпня про рішення передати Україні винищувачі оголосила Норвегія (кількість поки що невідома).

 

Українські пілоти вже розпочали навчання на F-16 у Великій Британії та Данії. Ці країни очолили коаліцію з підготовки українських пілотів, до якої також увійшли Бельгія, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія та Швеція. Також навчальний центр буде в Румунії. Очікується, що досвідчені українські пілоти зможуть пройти навчання на F-16 за три місяці.

 

Як повідомляла УМ, Зеленський  візитує в Бельгії: вперше «радитиметься» очно у групі Рамштайн.