Німеччина побудує вітрову електростанцію у Чорнобилі – Бербок

17:51, 11.09.2023
Німеччина побудує вітрову електростанцію у Чорнобилі – Бербок

Анналена Бербок та Дмитро Кулеба під час брифінгу в Києві. (Фото МЗС України)

Німеччина підтримує Україну в її підготовці до зимового періоду, тому гарантовано збільшить невідкладну гуманітарну допомогу на €20 мільйонів. Також ФРН планує будувати вітрову електростанцію в Чорнобильській зоні.

 

Як інформує Україна молода, про це міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок сказала на спільному брифінгу з українським колегою Дмитром Кулебою у Києві в понеділок.

 

"Ми підтримуємо Україну в її підготовці до зими та збільшуємо ще раз невідкладну гуманітарну допомогу в обсязі 20 млн євро, що означає, що лише цього року наша гуманітарна допомога сягає 380 млн євро", – зазначила вона.

 

Пані Бербок висловила переконання, що влітку було менше атак росії на інфраструктуру України, тому що рф зберігає ракети на зиму – "ту пору, коли буде більш болісно".

 

За її словами, загалом Україна отримала від Німеччини військової та гуманітарної допомоги на 22 мільярди євро. Більше надали лише США.

 

"Ми підтримуємо Україну в тому, щоб вона могла захищатися від російської агресії. Німеччина надала Україні 22 мільярди євро. Вона посідає друге місце за кількістю переданої допомоги: це і військова, і гуманітарна допомога. Ми будемо продовжувати надавати допомогу. І ми разом з групою семи відкриваємо захисний щит України для того, щоб після перемоги Україна могла розвиватися", - розповіла Бербок.

 

Міністерка також оголосила, що Німеччина будуватиме вітрову електростанцію в Чорнобильській зоні відчуження. У рамках візиту в Україну 11 вересня вона відвідала електропідстанцію в 50 кілометрів від Києва.

 

Станцію потіжністю 2000 мегават кілька разів уражали російські ракети та безпілотники-камікадзе іранського походження. Частини об’єктів були зруйновані та згодом відбудовані. Зараз підстанцію огородили сітками для перехоплення низьколітаючих дронів.

 

Під час візиту Бербок, порушила тему розвитку в Україні відновлювальної енергетики. Зокрема, вона вважає за доцільне побудувати вітрову електростанцію навколо Чорнобильської АЕС.

 

На зустрічі в Мінприроди України було підписано відповідну декларацію про наміри.

 

Німецька гостя також зазначила, що на шляху до вступу в ЄС Україна вже пройшла дуже суттєвий шлях: запрацював Вищий антикорупційний суд, перед яким постали вже сто осіб, серед яких і депутати, і судді.

 

"Зараз ідеться про початок переговорів про вступ. Це дуже важливо і дуже відповідально. Україна на шляху до вступу в ЄС вже пройшла дуже суттєвий шлях, наприклад, щодо законодавства, щодо медіа, щодо судової реформи. Дуже важливо посилити боротьбу з корупцією", - наголосила вона. 

 

Як повідомляла «УМ», 11 вересня Анналена Бербок та Дмитро Кулеба обговорили надання далекобійних ракет Taurus