Винищувачі Hornet для України: в армії Фінляндії здивовані заявою прем’єрки Марін

13:20, 11.03.2023
Винищувачі Hornet для України: в армії Фінляндії здивовані заявою прем’єрки Марін

Командувач військово-повітряних сил Фінляндії генерал-майор Юха-Пекка Керенен. (hs.fi/kotimaa)

Військово-політичне керівництво Фінляндії застала зненацька заява прем’єрки країни Санни Марін у Києві про можливу передачу Україні своїх старіших літаків - винищувачів F/A-18 Hornet.

 

І хоча пані Марін казала, що це питання варто для початку вивчити, у Фінляндії вже почалися палкі дискусії з цього приводу.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє газета Helsingin Sanomat  в суботу.

 

Зокрема командувач військово-повітряних сил Фінляндії генерал-майор Юха-Пекка Керенен заявив у коментарі для газети, що Сили оборони країни не обговорювали можливе надання Україні винищувачів Hornet.

 

Пан Керенен пояснив, що фінські Сили оборони не можуть дозволити собі відмовитися від Hornet доти, доки не отримають взамін винищувачі F-35. Крім того, організація оперативної підготовки таких винищувачів буде складним завданням.

 

Те ж саме у коментарі фінському агентству STT заявив і президент країни Сауле Нііністьо: "Ні з цим із цього питання обговорення не велось".

 

А міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен заявив каналу MTV Uutiset, що не знав про наміри Марін обговорити питання про винищувачі, які Фінляндія, за його словами, потребуватиме ще багато років.

 

                                                                    Санна Марін у Києві (Фото Офісу президента України). 

 

Зауважимо, що прем’єрка Фінляндії Санна Марін у п’ятницю під час візиту до Києва зазначила, що Фінляндія могла би поруч з іншими союзниками розглянути надання Україні винищувачів.

 

За її словами, поки усі розмови про винищувачі - на початковому етапі і в цьому питанні буде потрібна широка співпраця між західними союзниками.

 

Наскільки відомо з відкритих джерел, зараз у Повітряних сил Фінляндії - 55 винищувачів F/A-18 Hornet і біля двадцяти тренувальних моделей, є також старіші тренувальні моделі британських Hawk.

 

Фінляндія на заміну замовила у США 64 новітніх винищувачів F-35, їх мають поставити до 2026 року.

 

Як повідомляла «УМ», в Києві Санна Марін заявила, що нещодавно Фінляндія надала Україні 14-й пакет оборонної допомоги, який містить важке озброєння. І наголосила, що її країна й далі підтримуватиме Україну.

 

Фінляндія також підтримує створення в Гаазі міжнародного центру для обвинувачення й переслідування за злочини агресії.