Україна не причетна до вибухів на «Північних потоках» - Зеленський

17:12, 10.03.2023
Україна не причетна до вибухів на «Північних потоках» - Зеленський

Санна Марін та Володимир Зеленський. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський рішуче заперечив будь-яку можливу причетність України до осінніх вибухів на газопроводах «Північного потоку».

 

На його думку, подібна інформація може поширюватися у західних ЗМІ з метою спровокувати сповільнення допомоги українцям.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави сказав під час спільної з прем'єр-міністром Фінляндії Санною Марін пресконференції в Києві, передає Офіс президента.

 

«Що стосується Північного потоку - ми не маємо до цього ніякого відношення», - сказав пан Зеленський.

 

Коли журналісти спитали, для чого і кому потрібно поширювати інформацію про, нібито, причетність "проукраїнських груп" до інцидентів, президент висловив припущення, що це може робитися для уповільнення допомоги Україні.

 

«Я вважаю, що це дуже небезпечно, що деякі незалежні медіа, до яких я завжди ставився з великою повагою, роблять такі кроки. Вважаю, що це неправильно, це грає тільки на руку російській федерації або ще є якісь бізнес-групи, які зацікавлені в тому, щоб не вводились потужні санкції, тому що страждає їхній бізнес, і ці групи можуть не тільки на території росії», - наголосив глава держави.

 

І додав, що Україна зараз бореться з ворогом - росією, однак ще йде боротьба з "людьми, які крім грошей нічого не бачать", чий бізнес страждає через зниження товарообігу з державою-терористом тощо.

 

 

Також Зеленський розповів, що є і треті держави, які дають змогу рф обходити санкції:

 

«З одного боку, підтримують Україну, наш суверенітет, навіть щось Україні передають, так, знаєте, допомогли умовно, як-то кажуть, для галочки. І з іншого боку, роблять обходи санкцій, де заробляють десятки мільярдів доларів і в порівнянні з довійськовим періодом мають збільшений товарообіг з російською федерацією».

 

За його словами, це стосується багатьох держав, навіть тих, хто входить в ЄС або є членом НАТО.

 

«Я б на це звертав увагу і аналізував, для кого це потрібно, для кого така дезінформація потрібна. Україна точно цього не робила. І це найголовніше. А хто там що придумав, як сказали, є якісь ознаки, а, може, навіть під якимсь прапором, це смішно виглядає, якщо чесно. Ми зацікавлені в тому, щоб зброя поставлялась, санкції вводились і щоб була наша перемога», - підкреслив Зеленський.

 

 

Зі свого боку Санна Марін зазначила: нещодавно Фінляндія надала Україні 14-й пакет оборонної допомоги, який містить важке озброєння. Вона наголосила, що її країна й далі підтримуватиме Україну.

 

Санна Марін зауважила, що Фінляндія увійшла до кола країн, які мають забезпечити відповідальність росії за злочин агресії проти України, та підтримує створення в Гаазі міжнародного центру для обвинувачення й переслідування за злочини агресії.

 

Нагадаємо, наприкінці вересня 2022 року внаслідок вибухів на трубопроводах "Північний потік" та "Північний потік-2" біля острова Борнхольм у Балтійському морі розпочався витік на чотирьох ділянках газопроводів у виключних економічних зонах Данії та Швеції.

 

У багатьох країнах схильні вважати, що підрив "Північних потоків" ініційований рф. У росії свою причетність до аварії заперечують.

 

Втім, 7 березня у низці іноземних ЗМІ, зокрема німецьких та в американській The New York Times, з'явилися повідомлення про нібито причетність «проукраїнських груп» до інциденту.

 

В уряді Німеччини у цьому зв'язку заявили, що результатів розслідування наразі немає.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський та прем’єрка Фінляндії Санна Марін, яка перебуває в Україні з візитом, поклали квіти до труни Героя України Дмитра Коцюбайла та висловили співчуття його родині.

 

Глави держав також вшанували пам’ять загиблих українських захисників.