Зерновий коридор: Україна не давала росії жодних гарантій

12:16, 03.11.2022
Зерновий коридор: Україна не давала росії жодних гарантій

Чорноморський зерновий коридор продовжує працювати (Фото з відкритих джерел)

У Міністерстві закордонних справ України наголосили, що наша країна не використовувала прохід морем у військових цілях і не збиралася цього робити. Україна продовжує дотримуватися умов договору, гарантами якого виступили Туреччина та ООН.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив речник відомства Олег Ніколенко на власній Фейсбук-сторінці.

 

Також дипломат наголосив, що українська сторона суворо дотримується всіх прописаних у зерновому договорі пунктів. Це й не дивно, адже функціонування такої угоди є важливим і для нашої держави, а не лише світової спільноти.

 

«Нагадаємо, що в рамках цього договору сторони зобов’язалися гарантувати безпечне і надійне середовище функціонування зернового коридору, — підкреслив Ніколенко. — Україна ніколи не наражала зерновий маршрут на небезпеку».

 

Також речник МЗС України додав, що жодних нових зобов’язань наш уряд на себе не брав. Незважаючи на спроби офіційних осіб рф "зберегти обличчя", до дотримання умов угоди вони повернулися не завдяки придуманим ними ж гарантіям від України. За словами Олега Ніколенка, насамперед на це вплинули дипломатичні зусилля турецького президента Реджепа Ердогана та генсека ООН Антоніу Гутеріша.

 

«У координації з Україною вони знайшли слова, які зрозумів путін. Це була позиція сили, а не поступок, — зазначив дипломат. — Повернення росії до виконання своїх зобов’язань у рамках зернової ініціативи яскраво ілюструє дієву формулу: сильна позиція + рішучі дії = результат»,—додав Ніколенко.

 

Він наголосив, що українська сторона дуже вдячна колегам з ООН та Туреччини за все сприяння, надане під час спроби відродити безпроблемне функціонування зернового коридору у Чорному морі.

 

Як повідомляла УМ,  29 жовтня росія заявила про вихід із Чорноморської зернової ініціативи, аргументувавши цей крок атакою дронів на Севастопольську бухту, під час якої були пошкоджені кораблі чорноморського флоту рф.
 
Втім, зерновий шантаж не вдався: зерновий коридор продовжив функціонувати і без росіян.