Воєнний стан: в Україні зростає ціна на землю

13:32, 28.10.2022
Воєнний стан: в Україні зростає ціна на землю

Наразі вартість за гектар землі в Україні сягає 60 тисяч гривень (Фото з відкритих джерел)

В Україні, попри війну, стрімко зростає вартість землі. У деяких регіонах середня ціна гектара у жовтні перевищила 57 тис. грн. Це на 15 500 грн, або на 37% дорожче, ніж до 24 лютого. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив у інтерв’ю «Forbes Украина» засновник і власник інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа.

 

За його словами, прибутковість від інвестування в землю наразі становить 6%. Є люди, які бажають вкладати гроші у землю, саме тому ціни на ринку не знижуються, а навпаки. Напередодні війни гектар землі в Україні коштував у середньому 41 700 грн ($1541), під час війни – 57 200 грн ($1464).

 

Як бачимо, зростає вартість землі у гривнях, у доларах цінник просів на 5% у середньому. Середня прибутковість земельної інвестиції збереглася лише на рівні 6% річних.

 

За словами засновника Concorde Capital, зараз продаж земель повернулася на довоєнний рівень. По-перше, це валютний актив, що при падінні економіки на 30% знизився у вартості всього на 5%. Крім того, земля – це надійніша інвестиція, ніж нерухомість, адже її не можна знищити. Перешкодити може хіба що окупація території.

 

За період війни найвищу середню ціну за гектар було зафіксовано у Київській області – 445 тис. грн. Загалом за 1 га землі на Київщині власники просять від 161 тис. 352 грн. На другому місці за цінами – Львівська область. Серед лідерів також Івано-Франківська, Вінницька область та Житомирська області – від 50 тис. до 150 тис. грн за гектар. 

 

Нагадаємо, 1 липня виповнився рік, як в Україні запрацював ринок землі.. Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський заявив, що земельна реформа вивела з тіні максимально все, що можливо, сьогодні ринок землі працює прозоро і без корупції.

 

Як повідомляла УМ, що треба знати про продаж землі?