Який мінітрактор вибрати для невеликого фермерського господарства

21:15, 14.09.2022
Який мінітрактор вибрати для невеликого фермерського господарства

Якщо в володінні від 25 до 40 соток землі, дуже потужний мінітрактор не потрібний.

Навіть на суто дачній ділянці не завжди можливо обійтися тільки обладнанням для ручної праці. Фермерові ж без сільськогосподарської техніки зі своїми угіддями точно не впоратись.

 

Тому питання придбання компактного помічника треба вирішувати якнайскоріше. А для цього потрібно знати, на які нюанси слід звертати увагу, якщо обираєш мінітрактори

 

ПОТУЖНІСТЬ

 

Тут треба дотримуватися правила «золотої середини» та підібрати техніку в залежності від обсягів робіт.

 

-  Якщо в володінні від 25 до 40 соток землі, дуже потужний мінітрактор не потрібний: більшість його можливостей залишаються невикористаними. Достатньо техніки потужністю 12-18 к.с. Такі моделі виконують всі базові задачі: орють, культивують, косять траву, возять не дуже габаритні вантажі і т.д. При цьому вони можуть працювати з різноманітними навішеннями.

 

-  Якщо ви – володар великої ділянки землі, підбирайте більш потужну техніку. Дивіться моделі від 35 к.с., а можливо, і вище. У них більш широкий спектр функцій, вони можуть «співпрацювати» практично з будь-яким навішенням – і з легкістю впораються в територією в 1-2 гектари.

 

-  Не треба ні «перебирати» з потужністю, ні економити на ній. В обох випадках є шанс марно витрачати гроші: в першому – на можливості, які не потрібні, в другому – на техніку, яка виявилась непридатною для конкретних задач.

 

ДВИГУН

 

Він – серце будь-якої техніки. Від нього залежить якість всіх тягових процесів. Тому при виборі мінітрактора до двигуна придивляються максимально прискіпливо. Їх випускають в двох варіантах.

 

-  Бензинові. Потужність до 20 к.с. Найчастіше компактні трактори з бензиновими двигунами виробляють брендові компанії, які використовують якісні комплектуючі та контролюють збирання на всіх стадіях. Тому така техніка дорожче за китайські аналоги з дизельними агрегатами. До того ж, бензинові двигуни важчі та вимагають постійного обслуговування.

 

-  Дизельні. Потужність двигуна може досягати 90 к.с. Фермери поважають мінітрактори на дизелі за підвищену продуктивність, зменшену витрату пального, відносну невибагливість та збільшений термін експлуатації. В мінусах – достатньо високий рівень шуму. Якщо ви вирішили купити дизель, намагайтеся обирати модель зі свічкою розжарення – вона полегшить запуск двигуна у холодну пору року.

 

Крім типу палива, на ходові та тягові характеристики трактора впливає кількість циліндрів двигуна: чим вона вища, тим продуктивніший агрегат. Додатково 4-циліндрові мотори більш довговічні. Але при цьому чим більше циліндрів, тим вище вага техніки та більші витрати пального.

 

КОЛІСНА ФОРМУЛА

 

На бюджетних мінітракторах зазвичай влаштований задній привід. Наскільки це незручно, знають всі, хто хоч раз сидів за кермом будь-якої машини. Додаємо сюди більш тяжкі умови експлуатації сільськогосподарської техніки і прийдемо до закономірного висновку: краще віддати перевагу повнопривідним моделям. У них підвищена прохідність, більш високі тягові можливості – але й ціна буде вище, ніж у тракторів на задньому приводі.

 

КОЛІСНА БАЗА

 

Нагадаємо – так називається дистанція між осями пар коліс, задніх та передніх. Чим більший цей показник, тим краще компактний трактор справляється з додатковим навісним обладнанням – наприклад, з фронтальним навантажувачем.

 

Ще одна порада стосується ширини колії. Якщо є така можливість, купуйте мінітрактор з функцією регулювання цього параметру. Вона дозволяє максимально ефективно налагодити роботу техніки на вашій ділянці.

 

 

ВАЖЛИВІ ПОДРОБИЦІ   

 

Вибираючи мінітрактор, віддайте перевагу техніці, у якої оцинкований кузов – вона прослужить вам значно довше. Та й на ремонт грошей вимагатиме суттєво менше.

 

Заздалегідь продумайте, яке навісне обладнання стане вам в нагоді – від нього залежить функціональність вашого придбання. Можливо, знадобяться не лише стандартні додатки, але й мульчуючі вставки, аератор, сніговідкидач, косильна дека, кузов, який перекидається (по типу самоскида), травозбірник та інші насадки.

 

Втім, розширення парку обладнання може й почекати. Головне – стати володарем самого трактору та найнеобхідніших доповнень до нього.