До України прибули РСЗВ MARS II з Німеччини

14:58, 01.08.2022
До України прибули РСЗВ MARS II з Німеччини

Німеччина передала реактивні системи залпового вогню MARS II (twitter.com/oleksiireznikov)

Німеччина доставила в Україну дві обіцяні реактивні системи залпового вогню MARS II.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив у Twitter міністр оборони України Олексій Резніков, подякувавши міністру оборони ФРН Крістіні Ламбрехт.
 
Резніков назвав MARS II «третім братом із сім'ї Long Hand»– далекобійної артилерії.
 
«В Україну прибув третій брат сім'ї Long Hand — РСЗВ MARS II з Німеччини. Дякую Німеччині та особисто моїй колезі міністерці оборони Крістін Ламбрехт за ці системи. Наші артилеристи салютують нашим німецьким партнерам!»– написав Резніков.
 
MARS, як і M270, і HIMARS були створені для ударів по цілях далеко в тилу ворога. Їх використовують, щоб знищувати критично важливі вузли комунікацій, командні центри, аеродроми та важливу логістику.
 
Установки можуть використовувати різні типи боєприпасів: некеровані ракети з касетними боєприпасами, мінами або «розумними бомбами»; керовані кластерні боєприпаси; керовані ракети малої та середньої дальності; балістичну ракету середньої дальності. 
 
Що важливо, в HIMARS може бути встановлений будь-який пакет боєприпасу, що підходить для MARS II. І навпаки.
 
РСЗВ можуть використовуватися для ураження противника на порівняно близькій відстані та працюють за аналогією з "Градами" та "Смерчами". Якщо ж потрібно точково вдарити на віддаленішій дистанції, MARS II відпрацьовує як оперативно-тактична ракетна зброя, за характеристиками навіть потужніша, ніж установка типу "Точка-У".
 
Характеристики MARS II:
– максимальна швидкість шосе: 64 км/год;
– максимальна швидкість пересіченої місцевості: 48 км/год;
 
запас ходу: 480 км;
– вага: 26,6 т;
– кількість ракет, що випускаються за один раз: 12 за 60 секунд.
 
Як повідомляла УМ, раніше в Бундесвері заявили, що Україна отримала від Берліна обіцяні реактивні системи залпового вогню Mars II і три додаткові гаубиці Panzerhaubitzen 2000. Крім того, раніше було передано зенітні установки Gepard.