Дуда і Зеленський домовились спростити перетин кордону для українців і поляків

14:50, 22.05.2022
Дуда і Зеленський домовились спростити перетин кордону для українців і поляків

Анджей Дуда і Володимир Зеленський у Раді. (Фото Верховної Ради України)

Президент України Володимир Зеленський та президент Польщі Анджей Дуда досягли домовленості про двосторонню угоду, яка має спростити перетин кордону між країнами.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави сказав під час виступу під куполом  Ради після промови президента Дуди в неділю.

 

Зокрема, Зеленський зазначив, що зараз українські міста стали побратимами польських, побратимами стали український і польський народ, а країни - сестрами.

 

"​​Мирідні. Іміжнаминемаєбутикордонівчибарʼєрів. Українськийіпольськийнародиментальновонидавнонерозділяють. Тож, мидійшлизгодинайближчимчасомвтілитицеіувідповіднійдвостороннійУгоді.

 

Спершу щодо спільного прикордонно-митного контролю, а згодом і єдиного умовного кордону, коли Україна буде членом Європейського Союзу. ​Іявпевнений, щоусінеобхіднірішенняспочаткудлястатусукандидатадляУкраїни, апотімідляповноправногочленства неодмінно будуть ухвалені. Зокрема, завдяки багатолітньому захисту Польщею українських інтересів на європейському континенті", - заявив Президент України.

 

Він подякував Дуді за спільну з лідеркою Словаччини ініціативу переконувати європейських колег, які все ще вагаються щодо статусу країни-кандидата на членство ЄС для України.

 

Володимир Зеленський зазначив також, що Росія, розв'язавши війну, мимоволі змусила Україну та Польщу забути суперечки щодо спільного минулого.

 

Також він анонсував законопроєкт про розширені можливості для громадян Польщі в Україні, щоб віддячити за те, як Польща прийняла українців, які рятуються від війни.

 

Також  глава держави анонсував надання полякам в Україні особливого статусу. І подякував Сейму Польщі за прийняття закону про допомогу громадянам України, зазначивши, що це безпрецедентне рішення, яке надає українцям у Польщі майже такі ж права і можливості, як у поляків.

 

«Це великий крок і жест великої душі, на які здатен тільки великий друг України. І цей крок не залишиться одностороннім. Незабаром я подам до Верховної Ради України аналогічний – дзеркальний – проєкт.

 

Дай Боже, аби польским громадянам ніколи у житті не знадобились всі ці переваги за таких умов, за умов війни. Але ці закони мають велике символічне значення, які показують, що українці і поляки – рідні та рівні. І я впевнений, що депутатський корпус України підтримає цей закон – швидко і явною більшістю голосів», - сказав Президент.

 

Як повідомляла «УМ», народні депутати України зустріли польського президента в Раді оплеками стоячи.

 

Під час виступу Анджей Дуда вшанував тих, хто захищає Україну та Європу, згадав про трагедію деокупованих територій України, а також звернувся до лідерів іноземних країн: "Після Бучі, Бородянки, Маріуполя з Росією не може бути справ, як звичайно, панове президенти і прем'єри!".