Із 1 травня газ для населення не здорожчає

19:05, 29.04.2022
Із 1 травня газ для населення не здорожчає

Вартість для населення з травня залишиться на рівні 8 грн за куб (Фото з сайту Pixabay)

Кабінет міністрів ухвалив рішення лишити ціни на газ для населення без змін, а також залишити пільги для важливих для обороноздатності підприємств.
 
Як інформує Україна молода, про це під час засідання уряду сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
 
«Сьогодні приймаємо рішення про те, що ціни на газ для людей залишаються без змін. Жодного підвищення. 8 грн за куб, як і було. Також пільгова ціна буде діяти для підприємств, які виконують життєво важливі функції для забезпечення обороноздатності держави»,- сказав Шмигаль.
 
Він зазначив, що окремим рішенням уряд рекомендує місцевим органам влади й комунальним підприємствам на час дії воєнного та надзвичайного стану в Україні не підвищувати тарифи на комунальні послуги. Тарифи для людей не мають зростати.
 
«Але ми також закликаємо українців продовжувати платити за комунальні послуги, аби у підприємств була можливість здійснювати ремонти та платити заробітні плати працівникам»,- зауважив Шмигаль.
 
Як відомо, з 1 травня 2021 року до 30 квітня 2022 року діють обов'язкові річні пропозиції постачальників для населення, які вони не мають права підвищувати протягом усього періоду, але можуть знижувати. 
 
До 1 травня 2022 року річна пропозиція, зокрема, НАК "Нафтогаз" для населення становить 7,96 грн/куб. м (із ПДВ, без вартості транспортування), компанії "ЙЕ Енергія" Дмитра Фірташа та майже 20 постачальників, що працюють під брендом "Твій Газзбут", - 7,99 грн/куб. м (із ПДВ). 
 
За даними на лютий 2022 року, річні пропозиції декількох десятків постачальників, що працюють на ринку, варіювалися в межах від 7,7 грн/куб. м до 11,99 грн/куб. м.
 
ГК "Нафтогаз Трейдинг" із початку опалювального сезону постачає підприємствам ТКЕ газ для обігріву населення за фіксованою ціною 7 420 грн/тис. куб. м та бюджетних установ – по 16 390 грн/тис. куб. м.
 
Як повідомляла УМ, держава  виплатить громадянам компенсації, у яких внаслідок російської агресіі,  житло виявилося знищене або пошкоджене. При чому оплату отримають щонайбільше за 150м2. Вартість 1 м2 площі рахуватимуть за методикою, яку розробить Кабінет Міністрів.