Українцям виплатять кошти за зруйноване або пошкоджене житло

15:57, 27.04.2022
Українцям виплатять кошти за зруйноване або пошкоджене житло

Компенсацію за пошкоджений чи зруйнований будинок виплатять не більше як за 150 м2 (Фото з відкритих джерел)

Держава виплатить громадянам компенсації, у яких внаслідок російської агресіі,  житло виявилося знищене або пошкоджене. При чому оплату отримають щонайбільше за 150м2. Вартість 1 м2 площі рахуватимуть за методикою, яку розробить Кабінет Міністрів. 
 
Як інформує Україна молода, про це розповіла нардеп Олена Шуляк.
 
Відшкодування за пошкоджену квартиру чи будинок не може бути більшим компенсації за знищене житло. Розмір компенсації за знищений об'єкт будівництва, щодо якого отримано право на виконання будівельних робіт або його складової частини, яка після прийняття в експлуатацію є самостійним об'єктом нерухомого майна (квартири, іншого житлового приміщення) визначається пропорційно відсотку коштів, які фактично сплачені отримувачем компенсації за відповідний об'єкт.
 
Власники зруйнованого російськими окупантами житла зможуть самостійно обрати, де хочуть отримати нове помешкання. Такий механізм закладений у законопроєкт №7198 про відшкодування зруйнованого та пошкодженого житла, котрий наразі готується до другого читання.
 
Зруйновані приватні житлові будинки, садові та дачні будинки будуть відбудовуватися державою на земельній ділянці, де вони розміщувались. Що ж до квартир - на тій же ділянці, де стояв багатоквартирний будинок, може бути збудований аналогічний. Він також може бути зведений у тому ж кварталі або мікрорайоні. Але ми спеціально не обмежуємо прив'язку до місця проживання - тож люди зможуть самі обрати населений пункт, де хочуть жити.
 
Так, населений пункт, де громадянин отримає відбудоване житло, має відповідати тому населеному пункту, де він жив до війни, за певними характеристиками. Зокрема - за кількістю населення. Адже вартість квадратних метрів у мегаполісі та в невеликому місті суттєво різняться.
 
Якщо ж людина з меншого міста захоче жити, наприклад, у Києві - ми передбачили механізм доплати за житло. Проте у нас є віра, що люди здебільшого повертатися в свої домівки.
 
Законопроєкт передбачає компенсацію за зруйновані приватні будинки, квартири, а також недобудовані об'єкти - але тільки якщо в них вже були зведені несучі та зовнішні огороджувальні конструкції.
 
Тобто компенсація буде надана лише у випадку, якщо у пошкодженому/знищеному житловому будинку було побудовано всі поверхи та стіни (будована “коробка”).