Крейсер «Москва» потонув: рф не дарма роками шкодила виробництву ракет «Нептун»

00:04, 15.04.2022
Крейсер «Москва» потонув: рф не дарма роками шкодила виробництву ракет «Нептун»

Дітище головного конструктора КБ «Луч» Олега Коростельова - ракети "Нептун" довели свою ефективність. (Фото з відкритих джерел)

Російський ракетний крейсер "Москва" затонув після тривалої пожежі на борту під час буксирування до Севастополя.

 

Як інформує Україна молода, факт затоплення ворожого крейсера офіційно підтвердило міністерство оборони рф, передають російські ЗМІ в ніч на п’ятницю.

 

При цьому, в російському міноборони наполягають, що корпус корабля зазнав сильних пошкоджень внаслідок детонації боєприпасів на борту. І додають, що через штормові умови під час буксирування до порту Севастополя флагман Чорноморського флоту росії затонув.

 

Росіяни так і не визнали, що зазнали ганебної поразки 13 квітня в бою з береговою охороню українських Військово-морських сил.

 

Варто зауважити, що готуючись до війни з Україною протягом років росія прогнозувала, що українські ракети «Нептун» (якими і були знищено крейсер «Москва») можуть завдати їм проблем.

 

Адже рф вела шалений спротив виготовленню в Україні ракет «Нептун» (дітище головного конструктора КБ «Луч» Олега Коростельова), справа зрушилася завдяки Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному.

 

Зокрема, про це розповіла українським ЗМІ екснардепка та оператор ПТРК «Стугна» Тетяна Чорновол.

 

«В квітні 2019 року «Нептун» був повністю готовий. Пройшов всі випробування. Був прийнятий на озброєння. Проблема була тільки в тому, що він був в єдиному екземплярі і без ракет, бо всі вистріляв під час випробувань, – розповіла Чорновол. – Щоб з’явилися нові пускові і ракети, потрібно було замовлення МО і фінансування. Замовлення не було наступні два роки ВЗАГАЛІ!!!».

 

Так, в квітні 2019 року КБ «Луч» на випробовуваннях показало всій країні, як «Нептун» вразив морську ціль.

 

Після цього, зо словами екснардепки, «москалі возбуділісь ненажарт», що й стало головною причиною, чому після зміни влади проект був наглухо зупинений.

 

«Для оборони узбережжя нам треба було лише два дивізіони!!! «Нептунів», які коштували лише, як 10 км дороги Дніпро-Решетилівка. Публічністю стіну вдалося проламати, в кінці 2020 року проект «Нептунів» був профінансований. Однак агентура Кремля знайшла зупинити проект іншим інструментом – КОРУПЦІЄЮ», – повідомила обізнана ексдепутатка.

 

Тому весь 2021 рік виробництво ракет так і не було профінансоване. За даними Чорновол, перші гроші на ракети прийшли наприкінці 2021 року і виробництво нарешті почалося, до (початку) війни залишалося менше двох місяців. В лютому 3 ракети «Нептуна» були готові, і ще велика купа була на різних стадіях збірки.

 

«22 лютого 3 ракети були відвантажені в Одесу і випущені, на жаль, без враження цілі (чому розкажу згодом), але навіть такий пуск перелякав москалів і зупинив висадку десанту… А далі втрутився БОГ! Адже склади КБ «Луч» в Житомирській області були розтрощенні авіаударами… «Нептунам» не пощастило бути вивезеним першими, бо вони не були повністю готові. До них дійшла черга вже після двох авіаударів. Ракет «Нептуна» була велика купа, але всі в різній стадії збірки. І тільки чудом, коли до них дійшла черга, всі збірки «Нептунів» чудом знайшли неушкодженими, під час розбору завалів. І повірте врятувалася велика купа… Вивезли, організували доробку і зробили», – додала Чорновол.

 

Колишня нардепка констатує: «З пусковими «Нептуна» теж були чудеса, вони дороблювалися в одному місті на Сході. Хлопці з ВСП їх забрали під обстрілами і провели до моря. А далі командування чекало жирну ціль. Хочу відзначити роль Залужного (Головнокомандувач ЗСУ – Ред.) – у ракетної програми України нарешті з'явився найпотужніший лобіст.

 

Однак була, ще одна пригода про яку не можу не згадати. Є на КБ «Луч» останній з могікан радянського оборонпрому, який відповідав за тестування ракет і все нудив, що ракети не пройшли тестування. «Військові умови все горить, яке тестування!!!», – всі шикали на дідка. Але скрупульозний в'їдливий профі свого добився, вирушив в Одесу і….виявилося, що у всіх-всіх ракет один маленький блочок був з маленькою хибою...яка робила ракету не боєздатною. Причому ця хиба була штучного походження – не інакше, як диверсія на стадії збірки. Ось так російські агенти тримали під контролем «Нептуни». Виправити ушкодження було дрібницею. Далі протестовані, боєздатні «Нептуни» чекали «Москву». Флагман російського флоту був вражений двома ракетами!».

 

Як повідомляла «УМ», у середу ввечері російський крейсер «Москва» внаслідок удару українською протикорабельною ракетою «Нептун» отримав істотні пошкодження та почав тонути після потужного вибуху боєзапасу. Він ніс на собі 16 крилатих ракет, які мали бути випущені по території України. Тепер вони теж знешкоджені.

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Ракетний крейсер "Москва" був флагманом Чорноморського флоту росії, з якого здійснювалася управління з'єднаннями військових кораблів, розвідка, протиповітряна та протиповітряна оборона, а також ракетні обстріли по Україні.

 

Корабель ввели в експлуатацію в грудні 1982 року. На цьому кораблі радянський президент Михайло Горбачов їздив на перемовини з президентом США Джорджом Бушем-старшим на Мальту у 1989 році. Також судно залучали до бойових дій Росії проти Грузії 2008 року, а також для підсилення російського військового контингенту в Сирії.

 

За даними українського військово-політичного керівництва, славнозвісний вислів українських прикордонників "Русский военный корабль, иди нах*й" був адресований саме крейсеру "Москва".

 

Його втрата суттєво послабить протиповітряний та протиракетний захист угруповань суден ЧФ рф поблизу українського узбережжя, оскільки основна частина протиповітряних систем для захисту кораблів у складі ЧФ знаходилася на ньому. Окрім втрати центру управління та командування, втрата "Москви" завдасть серйозного удару по іміджу Військово-морського флоту рф.

 

Зранку 14 квітня в російському мінобороні визнали, що на палубі флагмана сталася пожежа, але скинули все на випадкову детонацію боєприпасів. Про інцидент командування доповіло особисто російському президенту путіну.

 

Українське військове командування повідомило вдень 14 квітня, що внаслідок влучання українських ракет крейсер "Москва" почав тонути.

 

Видання Forbes оцінило втрату "Москви" в 750 мільйонів доларів для російського військового бюджету.