Маріуполь розбомблений варварами на 80-90% – заступник мера Орлов

10:58, 17.03.2022
Маріуполь розбомблений варварами на 80-90% – заступник мера Орлов

У Маріуполі немає жодної будівлі без пошкоджень. Або зруйновані, або пошкоджені... (Фото з відкритих джерел)

Заступник міського голови Маріуполя Сергій Орлов вважає, що блокадне місто наразі зруйноване російськими орками на 80-90%, а кількість загиблих перевищила вже 2,3 тисячі осіб.

 

Втім, багато людей все ще перебувають під завалами, тому кількість загиблих може бути значно вища.

 

Як передає Україна молода, про це заступник мера Маріуполя Сергій Орлов сказав у інтерв'ю Forbes

 

"Я вважаю, що 80-90% (Маріуполя – ред.) розбомблено. Жодної будівлі немає без пошкоджень. Або зруйновані, або пошкоджені".

 

За даними мерії, на момент блокади в Маріуполі лишалося від 350 000 до 400 000 мешканців.

 

Станом на 13 березня загинули 2 358 людей. На думку пана Орлова, йдеться лише  тільки про тих загиблих, чиї тіла були виявлені на вулиці. Водночас є ще люди під завалами, тому кількість загиблих "сміливо можна помножити на 1,5-2".

 

Заступник мера додав, що жертв війни ховають у братських могилах. Близько 70% загиблих ідентифіковані – влада намагається вести облік: у кого є документи, тих заносять в журнали.

 

Ховають людей просто у центрі міста, у Міському саду, оскільки околиці міста закриті – російські військові не випускають комунальників на діючі цвинтарі. Деякі люди ховають загиблих у дворах будинків.  

 

 

Сергій Орлов зазначає, що окупанти розстріляли майже всі машини ДСНС, тому рятувальники не мають можливості виїжджати на пожежі.

 

Наразі в місті працює "буквально кілька машин водоканалу, які розвозять воду". Невелика частина мешканців, які живуть у приватному секторі можуть брати воду з колодязів. Водночас ті, хто жив у багатоквартирних будинках, спускав воду з систем опалення і користувалися цією водою, набирав з калюж і топив сніг, коли він був.

 

Жоден завод у місті не працює, і запустити роботу немає змоги. "Азовсталь" розбомбили повністю.

 

Щодо лікарів, яких взяли у заручники, то, за даними Орлова, один з інтернів повідомив, що росіяни, які їх захопили, привезли купу поранених росіян і заставляють їх лікувати. 

 

За словами заступника мера міста, найжахливіше у цій війні – не мати відповіді на питання людей.

 

Не мати можливості відповісти мамам 3 тисяч немовлят, де взяти дитяче харчування, бо його у місті нема. Не відповісти мамам старших дітей, які помирають з голоду, де взяти їжу, бо їжі теж немає, адже окупанти не пропускають колону з гуманітарним вантажем.

 

Не знати, що відповісти людям, яких завалило у бомбосховищі, чи зможуть їх розблокувати.

 

Нагадаємо, від 3 березня Маріуполь перебуває в облозі російських окупантів і щодня переживає  артилерійські обстріли та авіаційні нальоти.

 

За підрахунками міськради, лише 15 березня російська армія скоїла на місто 22 авіанальоти, в результаті яких скинула 100 бомб. Мирні люди цілодобово живуть у підвалах, а захисники борються за місто з усіх сил.

 

Кількість загиблих станом на 13 березня становила 2 358 осіб. Людей ховають у братських могилах просто у центрі міста.  

 

Як повідомляла «УМ», Президент України Володимир Зеленський закликає світ офіційно визнати росію державою-терористом.

 

Звертаючись до росіян, Президент запитав: «Чим ваша блокада Маріуполя відрізняється від блокади Ленінграда у роки Другої світової війни? Кого ви наслідуєте?».