Україна майже удвічі (на 44%) збільшила імпорт ігристих вин протягом минулого року.
Відтак, імпорт становить 54,7 млн доларів.
Як передає Україна молода, про це повідомили в "Українському клубі аграрного бізнесу", пише ArgoTer у неділю.
Збільшення ввезення ігристих з-за кордону пов'язують з тим, що виробництво українських вин в 2021 році скоротилося на 2%, а за останні п'ять років - на 39%.
Крім того, змінюються смакові уподобання українців.
Основними постачальниками ігристих стали європейські країни:
Італія - 54% імпорту,
Франція - 18%
Іспанія - 10%,
Німеччина - 5%,
Грузія 4%.
Слід зауважити, що з Італії до України везуть "Просекко" та "Асті Спуманте", з Франції – "Шампанське", а з Іспанії – "Каву".
"Залежно від географічної прив’язки можна зрозуміти, який вид ігристого імпортується. За законодавством ЄС, називати продукти географічними зазначеннями мають право лише виробники, які зареєстрували його", - наголосила аналітикиня УКАБ Світлана Литвин.
Як повідомляла «УМ», Кабмін обмежив ціну на газ для виробників соціальних продуктів в Україні.