Україна отримала від Євросоюзу 600 млн євро позики на боротьбу з коронавірусом

11:02, 12.12.2020
Україна отримала від Євросоюзу 600 млн євро позики на боротьбу з коронавірусом

Транш у 600 млн євро від ЄС є рятівною соломинкою для чинної влади.

Україна отримала від Європейського Союзу 600 млн євро позики на боротьбу з коронавірусом та подоланням його економічних наслідків.  Як повідомляють з Брюсселя, йдеться про перший з двох траншів, загальна сума яких становитиме 1,2 млрд євро. Однак для отримання другої частини кредиту країна повинна буде виконати низку умов.

           

Перша частина кредиту, виділена в середу, 9 грудня, не вимагала будь-яких умов крім ратифікації угоди Верховною Радою. Для отримання другої частини кредиту Києву потрібно дотримати умов Євросоюзу: здійснити реформу судової, податкової та митної систем, докласти зусиль для поліпшення бізнес-клімату, а також запровадити зміни в структурі державних підприємств. Гроші Україні будуть виділені в рамках програми макрофінансової допомоги країнам-партнерам Євросоюзу.

 

Всього йдеться про десять держав, в тому числі Грузію (€ 150 млн) і Молдову (€ 100 млн). Найбільше коштів отримають Україна і Туніс (по € 600 млн).

 

Про виділення кредиту Україні з Єврокомісією домовилися ще в липні 2020 року. На погашення всієї суми боргу в Києва буде 15 років, а процентна ставка становитиме 0,125% річних. Очікується, що кошти витратять на підтримку макрофінансової стабільності в Україні, проведення системних реформ.

 

Транш у 600 млн євро від ЄС є рятівною соломинкою для чинної влади. У травні Київ домовився зі своїм головним міжнародним кредитором, МВФ, про нову програму співпраці й на початку літа отримав перший транш на понад 2 млрд доларів і очікував отримати ще один чи два від фонду до кінця року, а також позики від інших кредиторів, зокрема, Світового банку та Євросоюзу.

 

Але під кінець року виявилося, що переговори з кредиторами через події, які партнери сприймають як гальмування або навіть відкат у реформах, значно ускладнилися, і виділення коштів, на які розраховував Київ, зупинилось. Йдеться про зміну керівництва Нацбанку та побоювання щодо збереження його незалежності від політичних впливів, а пізніше і рішення Конституційного Суду щодо декларування та інші ознаки згортання антикорупційних реформ, які ускладнили переговори Києва з партнерами.

 

Ухвалюючи тепер рішення, у ЄС наголосили, що воно має екстрений характер, щоб допомогти Україні подолати соціально-економічні наслідки пандемії. Тому це не прив'язано до політичних домовленостей, досягнутих у Меморандумі про співпрацю. Натомість виділення наступного траншу у Брюсселі пов'язують саме з тим, як Київ виконає попередні домовленості.

 

«Перший транш не прив'язаний до виконання якихось політичних умов, - йдеться у повідомленні Єврокомісії.  - Виділення другого траншу залежатиме від виконання заходів у сфері управління публічними фінансами, боротьби з корупцією, покращення бізнес-клімату та управління держпідприємствами». Всі ці умови є й у Меморандумі про співпрацю з МВФ, на стан співпраці з яким звертають увагу й інші кредитори.

 

Тим часом прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю виданню «Кореспондент» заявив, що за час, який залишився до кінця року, уряд хоче запозичити на внутрішньому ринку до 60 млрд грн в ОВДП (облігації внутрішньої державної позики), а на зовнішньому - до 1 млрд доларів. При цьому, за його словами, ці запозичення будуть короткостроковими і дорожчими, аніж Київ міг би позичити в МВФ.

 

Тож виглядає, що фінансова допомога від ЄС є дуже вчасною. Але недостатньою, аби повністю закрити «діру» в бюджеті.  Проте, очевидно, це єдина можливість, як міжнародні партнери можуть наразі допомогти Україні, не поступаючись принципами, окресленими в документах про співпрацю.

 

Гроші від ЄС навряд чи підуть на боротьбу з коронавірусом, зокрема вакцинацію населення. Уряд явно розраховує, що провідні країни світу скинуться «на бідність» та передадуть вакцини від вірусу безкоштовно чи на пільгових умовах.