ЄС вимагає ліквідації Державної фіскальної служби задля надання Україні макрофінансової допомоги

14:15, 24.07.2020
ЄС вимагає ліквідації Державної фіскальної служби задля надання Україні макрофінансової допомоги

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль відвідав Брюссель

Уряд ліквідує Державну фіскальну службу до кінця поточного року, це одна з умов для другого траншу макрофінансової допомоги у 600 мільйонів євро від ЄС для України.

 

Як інформує УМ, про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час візиту в Брюссель, пише "РБК-Україна".

 

Шмигаль наголосив: для того, щоб отримати другий транш п'ятої програми надання Україні макрофінансової допомоги з боку Євросоюзу – треба виконати певні умови.

 

Однією з таких умов є ліквідація Державної фіскальної служби.

 

"Це один із маячків для другого траншу. Це, фактично, умова для другого траншу. До кінця року ми повинні затвердити концепцію реформування державної податкової служби", - заявив Шмигаль.

 

І додав, що уряд хоче на місці ДФС створити "інтелектуальний орган" замість силового:


"Орган, який буде мати доступ до баз даних, ресурсів, який буде інтелектуально шукати фінансові порушення, викривати їх і передавати до відповідних органів", - зазначив Шмигаль.


Державну фіскальну службу створили у 2014 після Революції Гідності на заміну Міністерства доходів і зборів (за Януковича ним керував Олександр Клименко, який втік із країни та звинувачений у численних фінансових махінаціях).


Раніше, у 2012, це міністерство створили шляхом об'єднання податкової та митниці.

 

А от Державну податкову службу і Державну митну службу у 2014 – 2015 роках створили фактично наново – та теж на базі Міністерства доходів і зборів.
Отже, ДФС поєднало функції податкової, митниці та фінансової міліції – за водночас та паралельно працюючих податкової служби та митниці.

 

​Це створювало певний конфлікт. Тим більше, що усі керівники ДФС звільнялися після скандалів, повідомляє 24 канал:

 

Зокрема, Білоус у 2015 після оприлюднення у ЗМІ інформації про зловживання, Насіров у 2017 – кілька разів звільнений та поновлений судами, підозрюваний у розкраданні мільярдів гривень, Продан (виконувач обов'язки керівника) у 2018 – після підозри у незаконному збагаченні, Власов (теж виконувач) у 2019 – після сварки з Зеленським.

 

У грудні 2018 року ДФС вирішили реорганізувати – передати функції до Державної податкової й Державної митної служб. 17 травня 2019 року Державну фіскальну службу перевели у статус припинення.

 

Та наразі, станом на липень 2020 року, вона продовжує працювати.

 

Рада має ухвалити закон про створення нового політично незалежного агентства для розслідування серйозних економічних та фінансових злочинів із чітким розмежуванням його компетенції з СБУ та національною поліцією. Йдеться про Бюро фінансових розслідувань або його аналог.

 

Бюро фінансових розслідувань – орган досудового розслідування, основним завданням якого буде запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, віднесених до його підслідності.

 

2 жовтня Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроєкт про Бюро фінансових розслідувань. Проте згодом Рада провалила голосування за законопроєкт у другому читанні.

 

У ЗМІ повідомлялось, що причиною цього стало бажання Офісу президента (а не Мінфіну) мати контроль над установою.

 

Як повідомляла УМ, Уряд України та Європейська комісія у четвер в Брюсселі підписали меморандум та кредитну угоду, що встановлює надання Україні макрофінансову допомогу на суму 1.2 млрд євро.