Україна та ЄС підписали угоду про умови позики на суму 1,2 млрд євро

16:31, 23.07.2020
Україна та ЄС підписали угоду про умови позики на суму 1,2 млрд євро

Кошти надаються Україні на 15 років

Уряд України та Європейська комісія у четвер в Брюсселі підписали меморандум та кредитну угоду, що встановлює надання Україні макрофінансову допомогу на суму 1.2 млрд євро.

 

Як вінформує УМ, про це повідомив Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль у своєму Telegram-каналі.

 

“Україна отримає 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги від Європейського Союзу. Сьогодні підписали Меморандум та Кредитну угоду з Єврокомісією в межах нашого робочого візиту до Брюсселя разом із міністром фінансів Сергієм Марченком та очільником НБУ Кирилом Шевченком”, — написав Шмигаль.

 

Відповідно до підписаного документа, сума позики у 1.2 млрд євро поділена на два транші, обидва з яких будуть спрямовані в держбюджет і можуть бути використані для подолання бюджетного дефіциту, та для підтримки проведення структурних реформ в Україні.

 

Кошти надаються Україні на 15 років, до 2035 року, за низькою плаваючою ставкою (зараз вона становить 0,125% річних)

 

Перші 600 млн євро макрофінансової допомоги (МФД) Україна отримає без виконання додаткових умов.

 

Прем’єр Денис Шмигаль прогнозує, що це відбудеться протягом тижня після набуття угодою чинності; для цього її має ратифікувати Верховна рада. В уряді розраховують, що це відбудеться ще влітку.

 

Виділення наступних 600 млн буде схвалене європейською стороною лише у разі, якщо Україна виконає низку умов, що поділені на 4 блоки – управління державними фінансами, урядування та верховенство права, покращення бізнес-клімату, а також секторальні реформи.

 

Серед іншого, для отримання другого траншу МФД Україна має передати централізовані закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та індивідуальних засобів захисту у віданні новоствореного ДП "Медичні закупівлі України"; має продовжитися реформа податкової та митниці; має бути створена нова Вища кваліфікаційна комісія суддів та відбутися корпоратизація 10 найбільших державних підприємств.

 

Прем’єр подякував європейським партнерам за рішучу підтримку України.

 

“Це важливий крок, що підтримає макрофінансову стабільність держави та що спрямований на забезпечення добробуту українських громадян. 1,2 млрд євро для України — це найбільший транш Єврокомісії в межах „виняткової“ програми макрофінансової допомоги, яка передбачена для 10 країн та спрямована на подолання негативних наслідків пандемії”, — зазначив Шмигаль.

 

У Брюсселі раніше заявляли, що дотримання незалежності Нацбанку є вимогою всіх програм МВФ. Євросоюз виділяє макрофінансову допомогу лише тим країнам, які мають чинну програму з Міжнародним валютним фондом.

 

Раніше Шмигаль повідомив, що у телефонній розмові з Домбровскісом запевнив єврочиновника у тому, що незалежність "Національного банку залишається для нас безумовним пріоритетом".

 

Нагадаємо, у червні Єврокомісія виділила Україні другий транш обсягом 500 млн євро в рамках четвертої програми макрофінансової допомоги.

 

Як повідомляла УМ,  Шмигаль прибув з першим закордонним робочим візитом до Брюсселя.