Лідери ЄС рятуватимуть економіку завдяки фонду на 1,82 трильйона євро

10:20, 21.07.2020
Лідери ЄС рятуватимуть економіку завдяки фонду на 1,82 трильйона євро

Лідери ЄС вели перемовини щодо порятунку економіки найдовше в історії - майже 5 діб.

Лідери Євросоюзу домовилися про створення фонду відновлення економіки після пандемії коронавірусу із капіталом у розмірі 750 млрд євро у вівторок вранці.

 

Фонд відновлення ЄС, який складатиметься з 390 мільярдів євро у вигляді грантів і 360 мільярдів євро у вигляді кредитів, буде приєднаний до нового семирічного бюджету в розмірі 1,074 трильйона євро. Таким чином загальний фінансовий пакет становитиме 1,82 трильйона євро.

 

Про це повідомляє «Україна молода» з посиланням на ЗМІ Європи.

 

Даний план порятунку економіки має допомогти подолати найглибший економічний спад в історії ЄС.

 

Як пише The Guardian, такої домовленості вдалося досягнути на п’ятий день саміту ЄС, який спочатку планувався дводенним, а врешті став найдовшим в історії ЄС.

 

«Ми провели 4 дні і ночі, 90 годин у переговорах і досягли успіху» — зазначила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

 

І додала, що такі тривалі переговори варті досягнутого результату, і що цього разу ЄС не можна звинувачувати в тому, що він зробив «занадто мало, занадто пізно».

 

Варто зауважити, що початкова пропозиція по фонду відновлення економіки передбачала розподіли субсидій та позики у співвідношенні 500 і 250 мільярдів євро відповідно. Однак таке співвідношення не влаштовувало частину членів ЄС (Австрію, Нідерланди, Данію, Швецію), тому ці статті фонду перерозподілили.

 

Довгостроковий бюджет було особливо важко забезпечити цього разу через Brexit. Національні столиці та інститути ЄС повинні були заткнути дірку в розмірі близько 10 мільярдів євро на рік, яка залишилася після виходу з блоку Британії.

 

Як зазначає Politico, деякі лідери побоювалися, що нездатність досягти угоди призведе до падіння фондових ринків і потенційно посилить економічну кризу в час, коли пандемія ще триває. Багато експертів кажуть, що повний шок від пандемії ще не відчувається через надзвичайні урядові програми щодо запобігання втраті робочих місць, які можуть незабаром припинити свою дію.

 

Раніше в цьому місяці Європейська комісія прогнозувала, що економіка ЄС скоротиться на 8,3 відсотка в цьому році у зв’язку з пандемією.