Шмигаль спростував заборону на виїзд заробітчан за кордон

12:57, 13.05.2020
Шмигаль спростував заборону на виїзд заробітчан за кордон

Голова уряду вважає, що українці повинні виїжджати на довготривалі заробітки за кордоном, а не перетворювати це в "імпорт-експорт коронавірусу".

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд не запроваджував жодних обмежень на виїзд з України, в тому числі для трудових мігрантів.

 

Як повідомляє УМ, про це глава уряду заявив у парламенті, відповідаючи на питання щодо інформації посольства Великої Британії про заборону для виїзду без окремого дозволу.

 

"Стосовно обмеження виїзду – це фейк і брехня. Жодних обмежень уряд не встановлював. Сьогодні ведуться перемовини з європейськими урядами про те, що в разі запрошення наших людей на роботу в європейські країни, то це має бути офіційна робота, медичні гарантії, гарантії повернення, гарантії нормальних умов роботи і проживання. Ми вперше отримали змогу на рівних вести діалог про захист інтересів наших людей в європейських країнах", - сказав Шмигаль.

 

За його словами, уряд намагається лише гарантувати українцям достойні умови роботи в Європі і забезпечити безпеки країни всередині.

 

"Важливим моментом також має бути те, що це не повинен бути двотижневий туризм туди-сюди, імпорт-експорт коронавірусу. Ми не для того два місяці тримали країну закритою і вся Європа тримає країни закритими, щоб кожні два тижні привозити 100-200 тисяч інфікованих і валити економіки", - додав прем'єр.

 

 

При цьому, за словами Шмигаля, його уряд веде переговори з європейськими країнами про умови роботи найманих працівників з України. Київ вимагає, щоб українцям надавали офіційне працевлаштування, медичні гарантії, а також гарантії повернення назад і нормальних умов роботи і проживання.

 

"Ми вперше отримали можливість на рівних вести діалог про захист інтересів наших людей в європейських країнах. І сьогодні компанії, які запрошують наших людей туди працювати, повністю цих умов дотримуються. Йдеться тільки про турботу про наших громадян", – підкреслив прем'єр.

 

Голова уряду додав, що українці повинні виїжджати на довготривалі заробітки за кордоном, а не перетворювати це в "імпорт-експорт коронавірусу".

 

"Ми не для того два місяці тримали країну і вся Європа тримає свої країни закритими, щоб сьогодні кожні два тижні привозити 100-200 тисяч інфікованих людей і постійно боротися і валити економіку країни. Тому дуже важливе питання: гарантувати гідні умови роботи нашим людям в Європі – це перше, і друге – убезпечити людей всередині, тих, хто живе і працює тут", – резюмував прем'єр-міністр.

 

Як повідомляла УМ, минулого тижня посольство Британії в Україні опублікувало заяву, в якій йшлося, що офіційний Київ повідомив партнерів про заборону для виїзду своїх громадян без окремого дозволу.

 

Початково стверджувалося, що українці, які мають відповідні документи, повинні отримати дозвіл для виїзду від МЗС. Пізніше заява була відредагована і ця фраза зникла, але йшлося про те, що статус громадян як тих, що мають дозвіл на проживання у Британії, має бути підтверджений.

 

ЧИТАТЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський не вважає заробітчан рабами