У Дніпрі пом’якшують карантин: працюватимуть кафе і СТО

20:24, 01.05.2020
У Дніпрі пом’якшують карантин: працюватимуть кафе і СТО

Жителі Дніпра активно гуляють в зелених зонах, на дитячих та спортивних майданчиках попри карантин.

Роботу продовольчих ринків, а також майстерень ремонту устаткування, СТО та  хімчисток дозволили у місті Дніпро з 1 травня.

 

Як інформує «Україна молода», рішення про послаблення карантину ухвалила міська комісія з техногенно-екологічної безпеки напередодні.

 

Згідно з ухвалою комісії, основна умова роботи цих закладів – наявність масок, рукавичок і використання антисептиків. Також відтепер кафе й ресторани зможуть працювати не лише з адресною доставкою, а й із послугою «на винос».

 

Мало цього, вже з 4 травня у Дніпрі також дозволять гуляти в частині зелених зон.

 

Як повідомив міський голова Борис Філатов, йдеться про ділянки набережної Дніпра, про бульвар Слави та інші зони. Їх виділили на інтерактивній мапі міста, щоб містяни знали, які території вже не підпадають під дію карантину.

 

За його словами, заходи безпеки в умовах пандемії мають бути справедливими, а фермери і дрібний бізнес мають заробляти на хліб і не повинні спостерігати, як власники супермаркетів завозять з-за кордону молочку і овочі.

 

«Я вже не кажу про елітні ресторани в центрі Києва, які працюють попри карантин на заздрість усьому малому бізнесу», - зауважив Філатов, натякаючи на скандал із рестораном «Велюр», який належить «слузі народу» Миколі Тищенку.

 

Як засвідчують очевидці, жителі міста уже активно гуляють в зелених зонах, на дитячих та спортивних майданчиках, при цьому в захисних масках із них – одиниці.

 

Із 12 травня в місті планують дозволити роботу невеликим непродовольчим магазинам, ательє, майстерням ремонту взуття, нотаріальним бюро тощо.

 

Мер Дніпра Борис Філатов анонсував ці зміни і пояснив, що міська влада проаналізувала постанову уряду та відповідне законодавство і знайшла можливості для пом’якшення карантину, які закон прямо не забороняє.

 

«Можете називати це як завгодно – лазівкою чи обхідним шляхом», – сказав Філатов  про полегшення, призначені на 4 травня – при тому, що, за рішенням уряду, карантин продовжений до 11 травня і головні карантинні обмеження можна послаблювати тільки з 12 травня.

 

При цьому Філатов застеріг, що і в умовах поетапного послаблення карантину за дотриманням правил безпеки будуть стежити поліційні патрулі: «Ті, хто буде збиратися в великі компанії, розпивати спиртні напої і смажити шашлики, отримають суворі санкції. Не збирайтеся в компанії, будьте в масках і поводьтеся пристойно».

 

Пан Філатов також зауважив, що після рішення послабити карантин, його недоброзичливці з Києва намагатимуться притягнути його до кримінальної відповідальності, але він цього не боїться.

 

Як повідомляла "УМ", президент Зеленський передав «полум’яний» привіт міському голові Черкас Анатолію Бондаренко і пригрозив, що рішення міськвиконкому щодо пом'якшення карантину вже з 1 травня, а не 11 травня, як передбачив уряд, обов’язково матиме юридичні наслідки.

 

Наразі мера Черкас викликають на допит до поліції 4 травня.