Мер Черкас Бондаренко отримав привіт від Зеленського і повістку на допит

19:37, 01.05.2020
Мер Черкас Бондаренко отримав привіт від Зеленського і повістку на допит

Керівництво Черкаської ОДА вважає рішення виконкому Черкас щодо пом'якшення карантину спекулятивним.

Президент Володимир Зеленський передав «полум’яний» привіт міському голові Черкас Анатолію Бондаренко і пригрозив, що рішення міськвиконкому щодо пом'якшення карантину вже з 1 травня, а не 11 травня, як передбачив уряд, обов’язково матиме юридичні наслідки.

 

Як повідомляє «Україна молода»,  про це Зеленський заявив у відеозверненні у п’ятницю ввечері.

 

«Окремий полум’яний привіт особисто від президента, а також від міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки України я хочу передати меру Черкас, який разом з міською радою загубили календар та збиралися пом’якшувати карантинні заходи раніше 11 травня. Це – спроба заробити політичні рейтинги ціною життя та здоров’я жителів міста. І це буде мати відповідні юридичні наслідки», - обурювався Зеленський.

 

І натякнув, що й ті представники місцевої влади, які братимуть приклад з Черкас, також отримають такі «привіти»: «На майбутнє: це стосується всіх представників місцевої влади, які плутають слова «децентралізація» та «автономія». Не треба займатися самодіяльністю, яка ставить під загрозу безпеку людей».

 

Зеленський також попередив, що нещодавно відкриті продовольчі та аграрні ринки, які порушуватимуть правила карантину, будуть зачинені знову.

 

«Це було важливим для громадян і малого бізнесу. Ми це зробили. І тепер очікуємо кроків назустріч з боку власників ринків. Будь ласка, будьте відповідальними, забезпечте для продавців і відвідувачів безпечні умови. Інакше ринки, які порушуватимуть правила, будуть зачинені знову. Впевнений, цього не хочеться нікому», - сказав глава держави.

 

Президент закликав українців провести травневі вихідні вдома і нагадав, що пом’якшення карантину заплановане з 11 травня.

 

Водночас, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко вже отримав «привіт» від МВС: зокрема, письмову повістку від поліції з вимогою з’явитися 4 травня у місцевий відділок на допит.

 

«Свіжа прилетіла, влада нова, методи старі», – написав Бондаренко у соцмережах.

 

Як випливає з повідомлення, мера Черкас хочуть бачити правоохоронці на допиті в рамках відкритого кримінального провадження.

 

 

Бондаренко впевнений, що міська влада не порушує правил карантину, а лише забезпечує рівні умови праці всім підприємцям відповідно до Конституції.

 

«Тому що я не можу жителям міста пояснити, чому десятки, а то і сотні людей, а то й тисячі перебувають у великому супермаркеті, але вони не можуть зайти в маленький будівельний магазин і купити фарбу. Я не можу пояснити, чому по черкаській набережній люди можуть гуляти в засобах захисту, а парк, який знаходиться поруч, вони не можуть відвідувати», - сказав міський голова Черкас.

 

Мер Черкас стверджує, що ще до відкриття кримінального провадження за фактом прийняття рішення виконкомом міськради про пом'якшення карантинних обмежень, були дзвінки з "погрозами кримінальних справ особисто мені як міському голові".

 

За словами Бондаренка, вже минув той час, коли законослухняні громадяни України боялися правоохоронних органів.

 

Як повідомляла «УМ», влада Черкас з 1 травня пом'якшила карантин для частини підприємців міста, хоча в Україні такі послаблення заплановані на 11 травня.

 

У зв'язку з цим поліція відкрила кримінальне провадження. А міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пригрозив Анатолію Бондаренку жорсткою реакцією.