«Нафтогаз» буде судитися за премію Андрія Коболєва

14:43, 25.03.2019
«Нафтогаз» буде судитися за премію Андрія Коболєва

Андрій Коболєв отримав премію від "Нафтогазу" в розмірі 228 мільйонів гривень (фото: "Новое время")

Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження у справі про виплату премії голові правління НАК "Нафтогаз" України Андрію Коболєву.
 
Про це в понеділок, 25 березня, повідомляє прес-служба суду.
 
"Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження і призначив на 13 травня підготовче засідання в адміністративній справі за позовом від НАК Нафтогаз України до Державної аудиторської служби України щодо виплати премії голові правління Андрію Коболєву", - йдеться в повідомленні.
 
Позивач просить суд визнати протиправним та скасувати повністю вимогу Держаудиту, в якій йдеться про те, що премія в розмірі 228 мільйонів гривень була виплачена Коболєву з порушенням постанови уряду.
 
Також в даній вимозі зазначено, що при проведенні ревізії фінансово-господарської діяльності НАК "Нафтогаз України" було встановлено порушення законодавства. Держаудит вважає, що дебіторська заборгованість ВАТ "Газпром" на суму понад 11 мільйонів гривень списана без підстав, чим завдано збитків на зазначену суму.
 
Нагадаємо, спостережна рада "Нафтогазу" вирішила преміювати співробітників компанії після перемоги в Стокгольмському арбітражі в суперечці з російським "Газпромом".
 
Перша частина премій на суму 20,7 мільйона доларів ​​була виплачена невідомим працівникам "Нафтогазу" в травні. Ця сума відповідає 1% від обсягу виграшу, вже внесеного в фінансовій звітності "Нафтогазу" за 2017 рік. Решта премії виплачуватимуться протягом трьох років за умови успішного стягнення з "Газпрому" залишку виграшу (2,6 мільярда доларів).
 
За фактом преміювання Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження. Однак в "Нафтогазі" заявили, що не переглядатимуть це рішення. Пізніше були названі імена 11 з 41 премійованих співробітників "Нафтогазу". Глава Нафтогазу Андрій Коболєв і комерційний директор компанії Юрій Вітренко нібито отримали близько 70% від загальної суми премій за перемогу в Стокгольмському арбітражі.
 
Згодом, за даними ЗМІ, Коболєв перевів свої преміальні на рахунок своєї матері, яка проживає в США, а Вітренко - дружині, яка мешкає в Ліхтенштейні.
 
Як відомо, раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман запропонував "Нафтогазу" укласти новий контракт, який виключив би захмарно високі "зарплати і премії керівництву компанії.
 
Сам глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що вирішив направити всі свої доходи в період з початку лютого і до кінця поточного року на благодійність.
 
У лютому Наглядова рада "Нафтогазу" вирішила продовжити контракт з головою правління компанії Андрієм Коболєвим і встановити його місячний оклад в розмірі 2,08 мільйона гривень. Натомість Кабінет міністрів України не продовжив контракт з головою правління Нафтогазу Андрієм Коболєвим та оголосив новий конкурс на цю посаду.
 
Коболєв заявив, що не зибрається йти з посади, бо має намір завершити судові суперечки з "Газпромом".
 
20 березня Володимир Гройсман повідомив, що уряд все ж продовжить контракт із Коболєвим, однак в нових контрактах членів правління будуть міститися дві вимоги - завдання наростити видобуток газу компанією "Укргазвидобування" та зменшення рівня заробітних плат на 50% зі скасуванням преміальних виплат.