Українські полярники показали сусідів станції "Академік Вернадський", фото

18:26, 17.05.2023
Українські полярники показали сусідів станції "Академік Вернадський", фото

Учасники експедиці спостерігають за морськими котиками. (Фото НАНЦ)

В Антарктиці на станції «Академік Вернадський» з приходом зими поменшало галасливих субантарктичних пінгвінів, яких через незвичайні крики, називають віслюковими. Наразі цих птахів немає навколо станції, адже вони перемістилися північніше. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

 

«Цього літа їхня кількість на нашому острові Галіндез сягала 4 тисяч! Тож уявіть, яку віслючкову какофонію цілодобово слухали учасники експедиції (так-так, вночі ці милі тваринки теж не замовкають)», – кажуть полярники.

 


Утім, станцію "Вернадського" все одно оточує багато тварин: морські котики, слони, птахи. Фотографіями тварин поділився полярник Дмитро Кричун.

 

Коли в Україні весна, у холодній Антарктиці – осінь. Тому пінгвіни, якими полярники останні пів року тішили підписників, вирушають у тепліші місця.

 

«Зараз навколо станції пінгвінів немає, а от на острові ще можна зустріти окремих особин чи невеликі групи до 5 птахів. Найімовірніше, це ті, в кого дещо "запізнився" період линьки. Інші ж, відбувши в нас шлюбний сезон та перелинявши, вирушили на північніші території, де тепліше, а отже є більший доступ до відкритих ділянок океану», – розповідають вчені.

 

Відкрита вода життєво важлива для пінгвінів, адже в ній вони добувають їжу – криль та рибу. Але клімат змінюється і зими в районі "Вернадського" стають теплішими, тому зустріти поодиноких пінгвінів на острові Галіндез та сусідніх островах можна навіть в зимові місяці. 

 

Водночас масове повернення пінгвінів має відбутись антарктичною весною. Тоді птахи знову припливуть на Галіндез, щоб будувати гнізда і висиджувати малечу.

 

«Натомість антарктична осінь – це період гостювання на острові субантарктичних морських котиків та молодих південних морських слонів. Котики припливають сюди для відпочинку на рівних кам'янистих "ложах". Причому, деяким з ним так до вподоби околиці "Вернадського", що вони не залишають їх і взимку», - кажуть полярники. 

 

Морські слони здебільшого мешкають в районі Субантарктики, де на островах з весни до осені (на період розмноження та линьки) влаштовують берегові лежбища, а взимку повертаються до морського способу життя. 

 

«Водночас молоді тварини, які ще не беруть участь у розмноженні, восени іноді припливають на наш острів, щоб почілити. І, як і котики, дуже не люблять, коли хтось тривожить їхній солодкий сон», – кажуть дослідники.

 

А ще полярникам зараз не дають сумувати деякі види птахів, які тримаються в районі станції весь рік. Наприклад, біла сивка чи домініканський мартин.

 

Як повідомляла УМ, раніше ми розповідали, що через  рекордну кількість снігу, що випав поблизу станції «Академік Вернадський», пінгвіни, які оселилися там, змушені ходити по даху будівлі.