Антарктичну станцію «Академік Вернадський» замело снігом, пінгвіни ходять по даху

15:51, 05.11.2022
Антарктичну станцію «Академік Вернадський» замело снігом, пінгвіни ходять по даху

На станції «Академік Вернадський» випала рекордна кількість снігу: пінгвіни у захваті

Через рекордну кількість снігу, що випав поблизу станції «Академік Вернадський», пінгвіни, які оселилися там, змушені ходити по даху будівлі.

 

Як інформує Україна молода, про це розповідають науковці Національного антарктичного наукового центру.

 

Вони зазначають, що рівень снігу вже сягнув позначки 3,45 м. Це майже на пів метра вище, ніж максимум у 2021 році – 3 метри. Перед тим рекорд фіксували у 2016 році, коли снігу насипало 2,65 метра.

 

Деякі замети біля "Вернадського" сягають 6 метрів, а на острові є й до 10 метрів.

 

«Оскільки тут переважає вітряна погода, то глибина снігового покриву розподіляється нерівномірно. Є оголені скелі, на яких сніг так і не ліг, а є ділянки, особливо біля станції, яка виступає перешкодою на шляху вітру, де замети під 6 метрів. Офісну частину "Вернадського" (вона нижча) замело з двох боків, утворивши такий собі сніговий перехід: можна і не обходити будівлю, просто перейти по даху. Так уже, до речі, й роблять деякі пінгвіни»,– розповіла метеорологиня 27-ї УАЕ Анжеліка Ганчук.


За прогнозами вчених, сніг ще буде сипати, але зима буде аномально теплою – середня температура сягатиме близько -2°C. 

 

Теплі зими продукують інтенсивніші опади, бо в атмосфері утримується більше вологи.

 

«Це є однією з причин, чому на нашому острові спостерігається снігонакопиченя. По суті, так утворюється і зростає льодовиковий щит»,– пояснила дослідниця.

 

Нагадаємо, у вересні в Антарктиду повернулися пінгвіни, щоб влаштувати шлюбний сезон. Вони будували гнізда, готуючись висаджувати дитинчат. Вже за півтора місця полярникипомітили перші яйця у птахів. 
 


Як повідомляла УМ, українські полярники із антарктичної станції «Академік Вернадський» показали, як підросли дитинчата тюленів — Мирко та Мрія, імена яким українці обирали у соцмережах.