Пес Патрон нагороджений медаллю «За віддану службу», фото

20:53, 09.05.2022
Пес Патрон нагороджений медаллю «За віддану службу», фото

Володимир Зеленський нагородив Патрона у присутності прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо. (Фото Офісу президента)

Пес Патрон з Чернігова, який на початку війни став сапером ДСНС та підкорив серця українців, отримав нагороду від Президента Володимира Зеленського – медаль «За віддану службу».

 

Адже на рахунку Патрона, породи джек-рассел-тер'єр, вже сотні знайдених мін, снарядів та інших видів вибухівки.

 

Як інформує Україна молода, про нагородження пса-сапера повідомляють Офіс Президента і ДСНС України.

 

Церемонія нагородження відбулася у присутності прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо у неділю ввечері.

 

Очільнику канадського уряду дуже сподобався український песик, якому він навіть аплодував.

 

 

«Наприкінці зустрічі Володимир Зеленський у присутності Джастіна Трюдо вручив державні нагороди українським саперам, які брали участь у розмінуванні, використовуючи, зокрема, обладнання канадського виробництва.

 

Серед нагороджених – пес Патрон, якого його господар – майор служби цивільного захисту Михайло Ільєв навчив піротехнічної роботи», - повідомляє Офіс Президента.

 

 

Зазначається, що на рахунку Патрона вже 236 знайдених вибухонебезпечних предметів. Крім того, пес разом із піротехніками бере активну участь у проведенні роз’яснювальної роботи з протимінної безпеки. Особливо його люблять діти, і завдяки Патрону вони краще засвоюють інформацію.

 

«Хочу сьогодні нагородити тих українських героїв, які вже очищують нашу землю від мін. І разом з нашими героями – чудового малого сапера Патрона, який допомагає не тільки знешкоджувати вибухонебезпечні предмети, а й навчати наших дітей необхідних правил безпеки на території, де є мінна загроза», – сказав Зеленський.

 

Тоді як ДСНС України повідомляє: «У церемонії взяв участь і чотирилапий талісман наших хлопців - Патрон. Він був надзвичайно радий знайомству із справжнім другом України, навіть попри те, що у пана Трюдо не знайшлося шматочка улюбленого сиру Патрона».

 

 

Нагадаємо, пес Патрон шукає міни та рятує людей. Разом з чернігівськими піротехніками песик розміновує деокуповані території. Він, як справжній нишпорка, обнюхує кожен клаптик землі.

 

Патрон зовсім не службовий пес. Два роки тому керівник піротехнічної групи Чернігівщини подарував його своєму синові. Пес має родовід, його готували для виставок та змагань. Проте з першого дня повномасштабного вторгнення РФ в Україну Патрон став сапером. Він змалечку вивчав різні запахи пороху, але навмисно його розмінувальником не робили

 

«Слава мала бути трошки інакша, ніхто не розраховував, що під час війни він покаже себе з іншого боку і слава прийде не по виставках, а прийде по розмінуванню», - розповів власник Патрона. 

 

Нині собаку впізнають за жилеткою з шевроном та його ім'ям. Песика назвали Патроном ще до того, як він став сапером. Таке ім'я він отримав майже одразу, коли потрапив до свого господаря.

 

Патрон працює за твердий сир. Проте пес не службовий, зарплату він не отримує. Собака не пасе задніх, він розуміє свої обов'язки та сумлінно шукає ворожі снаряди.

 

Піротехніки уважно слідкують за маршрутом Патрона, який просто так ніколи не відхиляється у бік і допомагає відшукати чималу кількість небезпечних снарядів.

 

Як повідомляла "УМ", напередодні глава уряду Канади Трюдо відвідав зруйнований Ірпінь і пообіцяв допомогти у відновленні міста.