Євробачення: гурт Kalush Orchestra закидає організаторам нацвідбору фальсифікації

12:28, 13.02.2022
Євробачення: гурт Kalush Orchestra закидає організаторам нацвідбору фальсифікації

Фанати гурту Kalush Orchestra вважають, що перемогу в музикантів банально вкрали. (corp.suspilne.media)

Популярний гурт Kalush Orchestra з Прикарпаття закидає організаторам фіналу національного відбору на Євробачення-2022 фальсифікації під час оголошення переможця в ніч на неділю.

 

Зокрема, згідно з оголошеними даними організаторів, перемогу здобула співачка із Закарпаття Alina Pash, тоді як гурт Kalush Orchestra нібито посів друге місце, отримавши на один бал менше.

 

Як повідомляє Україна молода, учасники гурту Kalush Orchestra одразу після конкурсу попросили показати їм протокол оголошення результатів, але організатори відмовили їм з невідомих причин.

 

Тому музиканти одразу заявили про фальсифікації, передає Суспільне.

 

Зазначається, що учасники Kalush Orchestra, які отримали 6 балів від суддів і 8 від глядачів за свій виспуп, пройшли за куліси і почали вимагати протокол з оголошенням результатів, оскільки, на їх думку, підсумки голосування могли сфальсифікувати.

 

                                                           Учасники Kalush Orchestra  за кулісами. 

 

Натомість представниця аудиторської компанії PWC в Україні Олена Волкова запевнила, що офіційні результати вже опубліковані й вони не сфальсифіковані.

 

Результати голосування Нацвідбору залежать від голосів глядачів (50%) і журі (50%). Голосування журі відбувається паралельно з голосуванням глядачів, де вони виставляють учасникам бали від 1 до 8. Якщо два або більше учасників наберуть однакову сумарну кількість балів, то перевагу матиме той, хто отримав більшу кількість балів від глядачів.

 

За підсумками голосування співачка Alina Pash отримала 8 голосів від суддів і 7 від глядачів (усього 15), гурт Kalush 6 — від суддів і 8 — від глядачів (загалом 14), Wellboy 7 — від суддів і 6 — від глядачів (загалом 13).

 

 

Лідер гурту Олег Псюк, який саме для конкурсу написав пісню про маму - "Стефанія", обурюється:

 

"Коли ми хотіли перевірити результати протоколу перед нами закрили двері. І купа охорони тримала двері, після того, як двері відкрили усі порозбігалися, все що ми могли зробити це силою їх тримати. Ми хочемо справедливості, покажіть тільки нам цю карточку і все. Мені здається дуже дивна позиція. Якби там було б усе добре то не було б таких дій.

 

Якщо все справедливо, то відразу показується, а тут такого мені не здалося. Люди всі за нас, ви ж бачили. Я впевнений, що ми виграли з величезним відривом, ви не уявляєте скільки, за нас вся Україна, ми піднімемо прям людей. Є фальсифікація".

 

Тоді як член журі Нацвідбору член правління Суспільного, режисер Ярослав Лодигін пояснив, чому відбулася плутанина під час оголошення результатів.

 

"Під час оголошення ведучий Тимур Мірошниченко заплутався, оскільки отримав у вухо редакторську помилку при читанні документу де було багато цифр і номерів. Ця плутанина не стосувалася лідируючих позицій, там було все дуже чітко озвучено.

 

З приводу кількості голосів, які було віддано тому чи іншому учаснику, я думаю що ми зможемо переговорити з авторитетною аудиторською компанією, яка поставила своє ім'я на незалежному підрахунку. Я думаю що це не буде секретом, скільки там проголосували. Ми не є комерційною організацією, ми Суспільний мовник, у нас немає завдання заробити грошей з СМС чи применшити їхню кількість. Ми гарантуємо, що ніякого втручання у підрахунки не було", - каже пан Лодигін.

 

Ці пояснення не задовольнили Олега Псюка та інших учасників гурту, тому вони планують оскаржувати дії організаторів у суді.

 

 

Як повідомляла «УМ», фінал Національного відбору на Євробачення-2022 відбувся у форматі телевізійного концерту 12 лютого в прямому ефірі суспільного телеканалу UA: ПЕРШИЙ.

 

За результатами голосування журі та глядачів Україну на конкурсі представлятиме Alina Pash із піснею "Тіні забутих предків".

 

Чимало прихильників Євробачення в Україні лишилися незадоволені її перемогою, оскільки нещодавно стало відомо, що у 2015 році Аліна відвідувала Крим (співачка стверджує, що потрапила на півострів через український КПВВ і не виступала там, а відпочивала).

 

Через це її навіть внесли до бази «Миротворця».

 

Зауважимо, що відкривали фінал національного відбору учасники минулорічного «Євробачення» - гурт GO_A із піснею "Шум".
 

Нагадаємо, господарем цьогорічного Євробачення-2022 є місто Турин в Італії. У конкурсі візьме участь 41 країна.