Новий рік не за горами: смачні рецепти до святкового столу
Будь-яке свято — це експромт, а експромти, як відомо, готують заздалегідь. >>
Вчителі франківського Католицького ліцею приготували улюблені страви Кобзаря
З нагоди Шевченківських днів учителі Католицького ліцею ім. св. Василія Великого у Франківську долучилися до гастрономічного фотомарафону “Засмакуй, як Шевченко”.
Як інформує УМ, про це написали на сторінці школи у фейсбуці.
Умови участі у марафоні були такими:
1. Приготували улюблену страву Тараса Шевченка зі списку (рецептура – на власний розсуд).
2. Засвітлинитися з нею вдягнутими у вишиванках.
3. Опублікували знимку з #засмакуйякшевченко
Список страв складений за свідченнями Варвари Матвіївни Пашковської, в домі якої 1859 року у Києві прожив два тижні Тарас Шевченко:
чігірі (домашнє кавказьке вино); кава (пристрастився ще зі студентських часів); чай з самовара чи мідяного чайника (вважав джерелом натхнення); устриці; стейк і шампанське; пісний борщ (із сушеними карасями); борщ із сирою капустою та свіжим кропом; борщ, затовчений пшоняним борошном і старим салом; вареники, а особливо з гречаного борошна; пельмені з вередою (вереда – в один з пельменів клали або горішок, або більше солі, і той, кому потрапить вереда, вважався щасливцем); галушки; пшоняна каша на раковій юшці; лящ; сардини; карась.
Франківки, а участь у шевченківському кулінарному марафоні взяли виключно вчительки, готували борщі, стейки, рибу, вареники та галушки і навіть влаштували посиденьки біля самовара.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченко і Канів: де поет хотів побудувати хату і як з ним прощалася Ликера Полусмак
Будь-яке свято — це експромт, а експромти, як відомо, готують заздалегідь. >>
— Миколо Степановичу, у своїй книзі ви детально описуєте прагнення творців нашої Сонячної системи виховати із землян людину, подібну до себе. >>
Подорожуючи ще до війни Албанією, трапився на одній екскурсії чудовий гід, який навчався в Радянському Союзі, тож добре володів російською мовою і багато розповідав про свою країну, її культуру, історію і, звісно ж, кухню. >>
Ну що ж, продовжимо наш гастротур. Цього разу Польщею. >>
Різдвяний Святвечір завжди був для українців теплим сімейним святом, з прадавніми традиціями й стравами, котрі вживають із певною послідовністю. >>
Легендарний французький актор театру і кіно Ален Делон в черговий раз висловив свою підтримку Україні. Цього разу він процитував вірш Тараса Шевченка «Заповіт» французькою мовою. >>