Ольга Харлан заслуговує на Орден Свободи - петиція до президента

15:03, 29.07.2023
Ольга Харлан заслуговує на Орден Свободи - петиція до президента

Фехтувальницю Ольгу Харлан пропонують відзначити Орденом Свободи (Фото з відкритих джерел)

Українські фанати і суспільство закликають президента Володимира Зеленського нагородити заслужену фехтувальницю Ольгу Харлан Орденом Свободи за високі спортивні досягнення та заслуги перед Україною.

 

Як інформує Україна молода, про це стало відомо із тексту петиції, оприлюдненої на сайті президента. 

 

"Весь світ бачив, як олімпійська чемпіонка, багаторазова чемпіонка світу та Європи Ольга Харлан після перемоги у двобої відмовилася потиснути руку суперниці-московитці, яка на чемпіонаті світу з фехтування облудливо виступала під нейтральним прапором", - ідеться в петиції. 

 

Наголошується, що судді тривалий час примушували спортсменку до рукостискання з представницею Росії, шантажуючи дискваліфікацією, а після її відмови дискваліфікували Ольгу Харлан за відсутність "прояву поваги".

 

"Такий публічний і категоричний жест нашої спортсменки щодо представниці країни-агресора, яка розв'язала війну проти України, має особливу вагу. Це підтверджує реакція українського суспільства, яке надихнулось вчинком Ольги Харлан і масово її підтримало. Це була не просто спортивна перемога, це однозначна перемога України в інформаційному просторі. Світоглядова перемога. Цей вчинок щодо спортсменки московії, показав, що Ольга Харлан – справжня войовниця не лише на спортивному полі бою, але й на інформаційному. Вона на ділі продемонструвала державницьке мазепинське гасло "Через шаблю маєм право!"" - сказано в петиції. 

 

Президента просять нагородити Ольгу Харлан Орденом Свободи, яким відзначаються громадяни України за видатні та особливі заслуги в утвердженні суверенітету та незалежності України. Петицію створили військовослужбовці ЗСУ та НГУ Олексій Кайда, Юрій Сиротюк, Андрій Іллєнко, Андрій Мохник.

 

Нагадаємо, 27 липня Харлан отримала дискваліфікація від Міжнародної федерації фехтування за відмову тиснути руку російській спортсменці на чемпіонаті світу. Санкції FIE передбачають заборону лідерці збірної України брати участь у змаганнях протягом 60 днів.

 

28 липня Харлан отримала автоматичну кваліфікацію від МОК на Олімпіаду-2024. А згодом виконавчий комітет Міжнародної федерації фехтування виніс рішення про призупинення дискваліфікації.

 

Як повідомляла УМ, за відмову тиснути руку переможеній росіянці українську шаблістку Ольгу Харлан дискваліфікували на чемпіонаті світу з фехтування в Мілані.

 

Національна федерація фехтування готує апеляцію на підкилимне рішення Міжнародної федерації фехтування (FIE) про дискваліфікацію олімпійської чемпіонки Ольги Харлан після її розгромної перемоги над росіянкою Анною Смірновою.

 

Олімпійська чемпіонка, українська фехтувальниця Ольга Харлан була автоматично кваліфікована Міжнародним олімпійським комітетом (МОК) на участь в Олімпіаді у Парижі у 202 році.