Дискваліфікація Харлан: Україна готує апеляцію на ганебне рішення FIE

18:35, 27.07.2023
Дискваліфікація Харлан: Україна готує апеляцію на ганебне рішення FIE

Українка Ольга Харлан чесно і переконливо виграла свій бій з нейтральною російянкою. (facebook.com/fencing.ukraine)

Національна федерація фехтування готує апеляцію на підкилимне рішення Міжнародної федерації фехтування (FIE) про дискваліфікацію олімпійської чемпіонки Ольги Харлан після її розгромної перемоги над росіянкою Анною Смірновою.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Національна федерація фехтування України у четвер.

 

«Федерація фехтування України підтримує олімпійську чемпіонку Ольгу Харлан і глибоко обурена діями Міжнародної федерації фехтування (FIE), яка позбавила нашу провідну шаблістку, лідера національної збірної можливості продовжувати боротьбу за нагороди на чемпіонаті світу у Мілані», - йдеться  повідомленні федерації.

 

І нагадали, що сьогодні, 27 липня, під час особистих змагань в жіночій шаблі українка Ольга Харлан чесно і переконливо виграла свій бій в 1/32 у нейтральної спортсменки Анни Смірнової (15:7). Але була дискваліфікована постфактум (!) на підставі протесту останньої через нібито відсутність «прояву поваги».

 

Адже Харлан відмовилася потиснути руку росіянці, як представниці держави-агресора.

 

Лише після цього скандалу з'ясувалося, що Смірнова має в соцмережах актуальні світлини в обіймах російського військового. Тобто повністю підтримує російських окупантів. 

 

 

Спершу Харлан пропустили до наступного раунду змагань. Однак на наступну сутичку проти представниці Болгарії Йоани Ілієвої українка не вийшла, тоді як у протоколі змагань напроти неї вказали "виключення".

 

У правилах FIE є лише одне трактування "виключення" – це передбачає дискваліфікацію зі змагань та відсторонення на 60 днів від усіх подальших стартів. Тобто, українська фехтувальниця має пропустити й командний турнір з фехтування, де нейтральних представників з Росії та Білорусі немає.

 

Відтак, Федерація фехтування України  готує апеляцію на рішення про дискваліфікацію і зробить усе можливо, щоб Ольга Харлан змогла виступити у командному турнірі у жіночій шаблі на чемпіонаті світу у Мілані.

 

Президент федерації Михайло Ілляшев в ефірі телемарафону  додав:

 

«Ми повністю підтримуємо Ольгу Харлан у цій ситуації. Я зараз знаходжусь на чемпіонаті світу, ми готуємо протест, будемо оскаржувати це рішення. Адже суддя, який безпосередньо працював на цьому поєдинку, не давав чорну картку, не дискваліфікував її. Це вже потім почались «підкилимні ігри». Ця дискваліфікація з’явилась уже після того, як визначилась наступна суперниця Ольги Харлан, навіть був призначений суддя на наступний бій.

 

Ми сподіваємось, що розгляд апеляції завершиться днями. Але вже мова про те, аби її повернули на ці змагання, не може йти. У цьому випадку ми будемо намагатись досягнути того, щоб скасували цю чорну картку, дискваліфікацію, яка потягне за собою неможливість її виступу в командних змаганнях, які будуть за кілька днів у Мілані. А нам важливо, аби наша команда виступала. Так званих «нейтральних» спортсменів у командних змаганнях усе одно не буде».

 

 

Водночас міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Міжнародну федерацію фехтування зняти дискваліфікацію з Ольги Харлан.

 

На його думку, дискваліфікація Харлан стала результатом поведінки Смірнової після поразки. Глава МЗС зазначив, що Ольга здобула справедливу перемогу, відтак, FIE має поновити українську фехтувальницю у змаганнях.

 

«Анна Смирнова програла у чесному змаганні і вирішила зіграти брудно з рукостисканням. Саме так діє російська армія на полі бою. Ольга Харлан перемогла та гідно показала себе. Я закликаю FIE відновити права Харлан і дозволити їй змагатися», – написав пан Кулеба.

 

Як повідомляла «УМ», зустріч Харлан та нейтральної фехтувальниці з росії стала можливою після того, як Міністерство молоді та спорту України дозволило брати участь у турнірах, де російські та білоруські спортсмени змагаються під нейтральним прапором, а не під своєю національною символікою.