Олімпіада з росіянами стане маніфестацією насильства та беззаконня - Зеленський

19:40, 10.02.2023
Олімпіада з росіянами стане маніфестацією насильства та беззаконня - Зеленський

Присутність росії на міжнародних і Олімпійських іграх буде вираженням беззаконня і насильства — Зеленський. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський у відеозверненні до учасників саміту міністрів спорту держав-партнерів наголошує, що російська федерація здійснює свою агресію під різними кольорами і символікою. І якби олімпійськими видами спорту були вбивства і ракетні удари, перше місце взяла б росія. Тому її присутність на міжнародних і Олімпійських іграх буде вираженням беззаконня і насильства.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба глави держави.

 

«Якби олімпійськими видами спорту були вбивства й ракетні удари, то ви знаєте, яка національна збірна взяла б перше місце. І неважливо, чи був би в цієї збірної її офіційний прапор – державний триколор. російські терористи використовують різну символіку»,- зазначив він.

 

Зеленський розповів, що російські військові змушували українців на тимчасово окупованих територіях носити пов'язку білого кольору, нібито щоб їх не вбили, але людей катували і убивали навіть із цими пов'язками.

 

Також, за словами глави держави, росіяни здійснюють свою агресію і з певними літерами латиниці на прапорах різних кольорів, або і взагалі без будь-якої символіки.

 

 

У цьому контексті Президент вказав, що навіть лише присутність представників держави-терориста на міжнародних спортивних змаганнях чи Олімпійських іграх без своєї національної символіки уже буде маніфестацією насильства та беззаконня.

 

Зеленський наголосив, що рф обрала шлях терору, і саме тому їй немає місця в цивілізованому світі, росію ізолюють саме для того, щоб захиститись.

 

На його думку, якщо олімпійські принципи будуть зруйновані й російських спортсменів допустять до якихось змагань чи Олімпійських ігор, лише питання часу, коли держава-терорист змусить їх підіграти пропаганді війни.

 

«Україна почала марафон чесності, і я закликаю вас приєднуватися. Поки росія вбиває й тероризує, представникам держави-терориста не місце на спортивних і олімпійських змаганнях. І це не перекриєш якоюсь там удаваною нейтральністю чи білим прапором. Бо росія тепер є країною, що все заплямовує кров’ю, навіть білий прапор. Це треба визнати. І це треба визнати, зокрема, на рівні Міжнародного олімпійського комітету»,- наполягає Президент.

 

Як відомо, 25 січня Міжнародний олімпійський комітет заявив, що російські та білоруські спортсмени після азійської кваліфікації зможуть брати участь в Олімпійських іграх-2024 в Парижі. Позиція МОК зазнала критики з боку української влади, а також міжнародних партнерів. Зокрема, країни Балтії та Польща, а також представники олімпійських комітетів Норвегії, Швеції, Ісландії, Фінляндії та Данії офіційно звернулися до МОК із закликом не допускати на Олімпіаду представників країни-агресора та її союзника.

 

Як повідомляла УМ, Президент України Володимир Зеленський переконаний, що між українцями та росіянами наразі величезна прірва, як політична, так і історична. При цьому, глава держави акцентував, що російський диктатор владімір путін поводиться як керівник нацистської Німеччини Адольф Гітлер під час Другої світової війни.