Українці не пробачать: Зеленський порівняв путіна з гітлером

01:05, 10.02.2023
Українці не пробачать: Зеленський порівняв путіна з гітлером

Зеленський вважає путіна драконом, який хоче пожирати країну за країною. (spiegel.de)

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що між українцями та росіянами наразі величезна прірва, як політична, так і історична.

 

При цьому, глава держави акцентував, що російський диктатор владімір путін поводиться як керівник нацистської Німеччини Адольф Гітлер під час Другої світової війни.

 

Відтак, путіну не буде прощення ні від українців, ні від інших народів.

 

Як інформує Україна молода, про це Володимир Зеленський сказав в інтерв'ю SPIEGEL.

 

«Українці не пробачать путіна. Та й більшість країн світу вже давно списали нинішнє російське керівництво з рахунків.

 

Це нагадує мені кінець Гітлера: коли він програв світову війну, він все ще продовжував бомбити Лондон. Він зробив це, хоча й не був дурним.

 

Ви просто маєте зрозуміти: між нами величезна прірва, як політична, так і історична. Це питання світогляду. І результатом його (путіна – ред.) світогляду є: зруйновані території, нехтування міжнародним правом, правами людини, зневага до всього живого. Неважливо, скільки ще людей ви відправите на смерть, ви боретеся за своє місце», - пояснив Верховний Головнокомандувач.

 

На думку президента України, нинішнього господаря Кремля неможливо зупинити, "тому що путін – це дракон, якому потрібно їсти: щоб задовольнити його апетит, ви даєте йому одну країну за іншою або, принаймні, їхні частини".

 

І додав, що в сучасному світі ні кордони, ні океани не зупинять росіян.

 

Водночас, Зеленський розповів, що після вторгнення рф щодня розмовляв із європейськими лідерами і говорив: "Зателефонуйте йому, зупиніть його, зупиніть його війська".

 

За його словами, він просив Захід дати Україні багато зброї та закликав до застосування потужних санкцій як превентивного заходу.

 

«Якщо всі знали, що Путін збирається вторгнутися в нашу країну, чому вони не ввели санкції? Це просто смішно, коли ви всі публічно виступаєте на наш захист і при цьому хочете обійти санкції чи притримати зброю.

 

Я бачу в цьому брудну політику: ви знаєте, що росія історично програє цю війну, але ви все одно відмовляєтеся допомогти Україні на випадок, якщо – з імовірністю в 1% – росія все-таки переможе. Тому що тоді ви зможете сказати Путіну: "Ти пам'ятаєш? Я тоді трохи пригальмував!". І це саме те, що мені не подобається в політиці: говорити про цінності, а потім знецінювати їх своїми діями», - підкреслив Зеленський.

 

На запитання журналістів, чи був він розчарований політикою офіційного Берліна, глава держави відповів, що "відносини з Німеччиною йдуть хвилями: то піднімаються, то опускаються".

 

За словами президента, спочатку йому було дуже важко через різницю темпераментів і швидкості рішень, але згодом "консервативне ставлення змінилося", він отримав підтримку від канцлера Німеччини Олафа Шольца й Франка-Вальтера Штайнмаєра, з яким "раніше були складнощі, особливо через так звану формулу Штайнмаєра".

 

Зеленський також поділився: "Я сказав главі держави, який відчув себе ображеним мною – і я маю сказати, що це був не Олаф (Шольц), – що постачання десяти танків не має сенсу. Я мав на увазі таке: річ не у кількості танків, і немає сенсу торгуватися з цього приводу. Це радше політичне рішення, як і санкції. Постачання танків означає лише те, що ми всі єдині проти російської агресії. А завтра це будуть не танки, а літаки або щось іще".

 

Він також пояснив колегам свої аргументи: "Щойно росіяни опиняться на вашому кордоні, вам доведеться пожертвувати життями своїх людей. Тому те, що сьогодні робить Україна, більш сприятливо для вашої країни".

 

Як повідомляла «УМ», за останні дні президент Зеленський відвідав Велику Британію, де виступив перед парламентарями та зустрівся з королем.

 

Після цього він відвідав Париж, де зустрівся з президентом Макроном та канцлером Шольцем.

 

А після цього виступив у Європарламенті у Брюсселі. Під час усіх зустрічей та виступів Зеленський закликав партнерів надати Україні далекобійну зброю та винищувачі.