ЄЮОФ-2022: 16-річний гімнаст Радомир Стельмах здобув перше золото

08:15, 29.07.2022
ЄЮОФ-2022: 16-річний гімнаст Радомир Стельмах здобув перше золото

Радомир Стельмах із Запоріжжя. (Фото НОК України)

16-річний український спортивний гімнаст Радомир Стельмах із Запоріжжя приніс Україні перше золото на змаганнях у спортивній гімнастиці на XVI Європейському юнацькому олімпійському фестивалі у словацькій Банській Бистриці.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє НОК України.

 

Віце-президент Української Федерації гімнастики Стела Захарова зауважує, що «цей талановитий 16-річний юнак став чемпіоном в особистому багатоборстві, а це перемога у 6-ти гімнастичних дисциплінах»!

 

Українець в сумі за виступи на шести приладах набрав 79,900 балів і на 0,05 бала він випередив італійця Ріккардо Віллу.

 

Найкращий результат Стельмах показав на паралельних брусах, де став другим із оцінкою 13.6. Також гімнаст увійшов до топ-3 у довільних вправах – 13.55.

 

Радомиру вдалося вирвати перемогу, всього на п'ять сотих випередивши головного суперника – італійця Ріккардо Віллу. "Бронзу" в цій дисципліні виграв швейцарець Маттео Джубелліні.

 

 

Завдяки цьому результату Стельмаха визнали найкращим спортсменом другого змагального дня на турнірі.

 

НОК України наводить коментар самого Радомира Стельмаха:

 

«Це було дуже несподівано, бо я не слідкував за результатами суперників, а зосереджувався на власному виступі. І спочатку навіть до кінця не міг повірити, коли побачив перше місце на табло. А потім прийшла радість, коли стали телефонувати батьки, тренери.

 

Це особливе «золото» для мене, адже, хоча я й здобував перемогу на європейській першості, та це було в команді. Та тепер маю індивідуальну нагороду такого гатунку і хотів би присвяти її нашій рідній неньці-Україні. Це мій маленький внесок у нашу перемогу».

 

За його словами, після нападу росії він виїхав з Запоріжжя до Німеччини, де тренувався деякий час.

 

Зауважимо, що організатори визнали Радомира найкращим спортсменом другого дня змагань.

 

До речі, вже у середу представники України у спортивній гімнастиці Радомир Стельмах та Анна Лащевська зійшли на третю сходинку п'єдесталу у змаганнях змішаних пар на XVI Європейському юнацькому олімпійському фестивалі, що триває у словацькому місті Банська Бистриця!

 

 

Абсолютний чемпіон ЄЮОФ-2022 Радомир Стельмах та 14-річна Анна Лащевська, яка напередодні зупинилася за крок від п'єдесталу в особистому багатоборстві, на 0,551 бали випередили у вирішальному раунді боротьби за третє місце представників Румунії.

 

Бронза юних українців вийшла історичною, адже ця дисципліна дебютувала у програмі змагань найпрестижнішого спортивного форуму для юних спортсменів Старого світу.

 

Як повідомляла "УМ", Всесвітні ігри-2022 — найпрестижніші змагання з неолімпійських видів спорту — стали для української збірної напрочуд успішними.