Жан Беленюк став найкращим атлетом України 2021 року

19:59, 22.12.2021
Жан Беленюк став найкращим атлетом України 2021 року

Єдиний чемпіон України на Олімпіаді у Токіо - борець греко-римського стилю Жан Беленюк. (facebook.com/ukrainesportmedia)

Асоціація спортивних журналістів України визнала борця греко-римського стилю, військовослужбовця ЗСУ старшого лейтенанта Жана Беленюка кращим українським спортсменом 2021 року.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила експертна рада Асоціації спортивних журналістів України на facebook-сторінці.

 

«Щоденне оголошення найуспішніших спортсменів року, що минає, завершується саме сьогодні, точно у той момент, коли  АСЖУ оголошує переможця рейтингу ТОП-10», - йдеться у повідомленні.

 

І додають: «Ним став, здобувши впевнену перемогу у загальному заліку, єдиний чемпіон України на Олімпіаді у Токіо - борець греко-римського стилю Жан Беленюк!».

 

Шлях Беленюка до омріяного «золота» видався тернистим. За 5 років до перемоги у Токіо була прикра поразка у фіналі борцівського турніру у Ріо-де-Жанейро.

 

У Асоціації спортивних журналістів України зазначають, що Беленюк почав «накочуватись» на олімпійський рік у 2019-му, коли виграв три з трьох головних турнірів – чемпіонат Європи, світу та Європейські Ігри.

 

Зі стартових двобоїв олімпійського турніру у Токіо він здобував перемогу за перемогою, демонструючи при цьому свій фірмовий стиль боротьби – виважену тактику, чітке виконання накатів зі здобуттям комфортної переваги над суперником у рахунку.

 

У вирішальному двобої український спортсмен зіткнувся з угорським борцем Віктором Лерінцем і став чемпіоном Олімпіади.

 

 

Згідно з повідомленням Асоціації, командою року стала збірна України з веслування на байдарках і каное, а тренером року тренер збірної України з греко-римської боротьби Володимир Шацьких.
 

До речі, кращою атлеткою-2021 стала веслувальниця Людмила Лузан.

 

Також у десятку кращих увійшла заслужений майстер спорту, старший сержант Навчально-спортивної бази літніх видів спорту МО України велосипедистка Олена Старікова. Вона стала віце-чемпіонкою Олімпійських Ігор у Токіо.

 

 

Десятка найкращих атлетів 2021 року:
 
Жан Беленюк (боротьба греко-римського стилю) – 113 (балів)
Михайло Романчук (плавання) – 75
Людмила Лузан (веслування на байдарках і каное) – 72
Олександр Усик (професійний бокс) – 71
Олена Костевич (стрільба) – 48
Андрій Ярмоленко (футбол) – 34
Анастасія Савчук – Марта Фєдіна (артистичне плавання) – 32
Еліна Світоліна (теніс) – 27
Дар’я Білодід (дзюдо) – 26
Олена Старікова (велоспорт) – 22.
 

Як повідомляла «УМ», українські волейболістки Ангеліна Хміль і Тетяна Лазаренко вибороли «золото» на молодіжному Чемпіонаті світу з пляжного волейболу, який відбувся в Таїланді.