Паралімпійські ігри: збірну України урочисто провели до Токіо, фото

23:18, 12.08.2021
Паралімпійські ігри: збірну України урочисто провели до Токіо, фото

Це вже сьомі Ігри за рахунком для національної паралімпійської збірної команди. (Фото Офісу президента)

Урочиста церемонія проводів національної паралімпійської збірної команди України до Токіо відбулася у столичному КВЦ «Парковий» у четвер ввечері.

 

У церемонії вперше за роки незалежності узяв участь президент Володимир Зеленський із дружиною.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Офіс президента.

 

«Насамперед, думаю, потрібно вибачитися перед вами від нашої держави, від інституту президента за те, що жодного разу за всі ці роки під час проводів наших паралімпійців як на літні, так і на зимові ігри жоден Глава держави не був особисто присутнім. Я вважаю, що це соромно, але ми все виправимо. Для мене й для моєї дружини бути тут – це честь», - сказав Зеленський під час церемонії проводів національної збірної на XVI літні Паралімпійські ігри.

 

І додав: «Ви – наша гордість і слава, нашого спорту, нашої країни України, нашої волі й духу. І кожен з вас є прикладом незламності та необмежених можливостей».

 

 

Це вже сьомі Ігри за рахунком для національної паралімпійської збірної команди. За словами глави держави, за роки незалежності, під час літніх та зимових ігор паралімпійська збірна вже здобула 374 медалі.

 

Тому Зеленський сподівається, що після Паралімпіади в Токіо медалей буде понад 400.

 

Президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич зазначив, що 26% національної паралімпійської збірної України – це спортсмени, які брали участь у спартакіадах серед дітей з інвалідністю «Повір у себе», а 57% плавців-паралімпійців, які змагатимуться в Токіо, вийшли з дитячо-юнацького спорту в системі профільного міністерства.

 

 

Чемпіонка й призерка Паралімпіади в Ріо-де-Жанейро 2016 року з легкої атлетики Лейла Аджаметова зазначила, що попри труднощі, викликані пандемією COVID-19, паралімпійці об’єднані прагненням до спортивних перемог України.

 

А тренер паралімпійської збірної команди з пауерліфтингу Олександр Алфьоров розповів, що в паралімпійській збірній будуть представлені всі області нашої держави, а також АР Крим.

 

 

Під час церемонії проводів чемпіон Олімпійських ігор у Токіо Жан Беленюк передав Державний прапор України прапороносцям національної паралімпійської збірної – багаторазовим чемпіонам з плавання Єлизаветі Мерешко та Віктору Смирнову.

 

Символічно, що XVI літні Паралімпійські ігри розпочнуться в день 30-річчя Незалежності України та у 25-річчя з дня завоювання першої золотої паралімпійської медалі національною паралімпійською збірною командою України.

 

Паралімпіада-2020 триватиме 12 днів, протягом яких представники 168 країн світу будуть змагатися за 540 комплектів нагород у 22 видах спорту (у тому числі 2-х дебютних).

 

Національна паралімпійська збірна команда України буде представлена 143 спортсменами (у тому числі 5 спортсменів-лідерів) і братиме участь у Токіо-2020 у 15 із 22 видів спорту, представлених на Паралімпійських іграх.

 

Зокрема, бадмінтон, веслування академічне, велосипедний спорт (трек, шосе), голбол, дзюдо, легка атлетика, теніс настільний, пауерліфтинг, параканое, паратриатлон, плавання, стрільба кульова, стрільба з лука, тхеквондо, фехтування на візках.

 

Україна дебютуватиме у трьох видах спорту: голбол (чоловіча команда), бадмінтон, тхеквондо, два з яких – бадмінтон та тхеквондо – вперше увійшли до програми Паралімпійських ігор.

 

Як повідомляла «УМ», днями у Токіо завершилися змагання Ігор ХХХІІ Олімпіади, які тривали на спортивних аренах з 23 липня по 8 серпня. Українські спортсмени на них здобули 19 медалей.