Другі Європейські: у Мінську впродовж 10 днів змагаються 4 тисячі атлетів у 15 видах спорту

17:22, 24.06.2019
Другі Європейські: у Мінську впродовж 10 днів змагаються 4 тисячі атлетів у 15 видах спорту

Українські спортсмени Дар’я Білодід і Георгій Зантарая у суботу зробили золотий дубль на ІІ Європейських іграх у Мінську. (Фото з сайта bbc.com.)

Час яскравих перемог триває в Мінську для українських спортсменів. У столиці Білорусі продовжуються баталії ІІ Європейських ігор. Це олімпіада для європейців.

 

І Європейські ігри було проведено в 2015 році в столиці Азербайджану — Баку. З 1951 року спортсмени змагаються на Азійських та Панамериканських іграх, а з 1963-го — на Тихоокеанських. У 1965 році стартували Африканські ігри.

 

Континентальні ігри проводяться раз на 4 роки перед Олімпійськими. Проте їхня програма відрізняється видами спорту.

 

Це перша велика мультиспортивна подія в історії Білорусі. Її лозунг Bright Year, Bright You («Яскравий рік, яскравий ти») трансформується в акронім BY — офіційне міжнародне скорочення назви країни проведення ігор.

Логотипом служать квітка папороті та лисеняти Лесик, про якого складено легенду. Узявши за основу казку про Маленького Принца, організатори створили власну історію лисеняти, що приїхало в цю країну для того, щоб знайти чарівну квітку в ніч на Івана Купала, оскільки хотіло знайти друзів. Про довгу мандрівку героя свідчить фітнес-браслет на руці, який показує відмітку в мільйон кроків.

Згадали і Марка Шагала

Офіційна церемонія відкриття була проведена 21 червня на легендарному стадіоні «Динамо», де зібралося 22 тисячі глядачів та 8 тисяч волонтерів. Під час шоу до них долучилися й спортсмени з 50 європейських країн. Церемонія відбувалася в національному дусі, були розказані стародавні легенди язичників, пов’язані зі святкуванням Купала. Це дійство супроводжувалося виступами артистів театру й балету. Музику до урочистого підняття прапора Європейського олімпійського комітету написав відомий композитор Ігор Крутой, а соло виконував співак Дімаш Кудайберген.
 
Почесну місію нести стяг отримали Єлена Бєлова (чотириразова олімпійська чемпіонка з фехтування), Ігор Макаров (чемпіон iз дзюдо на Олiмпіаді в Афінах-2004), Ніколай Козеко (тренер iз фристайлу, тренер 7 переможців Олімпійських ігор), Олександр Романков (чемпіон iз фехтування на Олімпійських іграх у Сеулі-1988, багаторазовий чемпіон світу), Алла Цупер (чемпіонка Олімпіади в Сочі-2014 iз лиж), Яніна Корольчик-Провалінська (олімпійська чемпіонка з легкої атлетики Сідней-2000 і чемпіонка світу 2001 р. у штовханні ядра).
 
Честь запалити олімпійський вогонь надали кращим спортсменам Білорусі: Дар’ї Домрачевій, Олексію Грішину, Максиму Мирному, Юлії Нестеренко, Роману Петрушенку, Надії Скардіно та Дмитру Довгальонку.
Промови виголошували президенти Білорусі Олександр Лукашенко та  Європейського олімпійського комітету Янеш Косьянчич. 
 
Церемонія відзначилася глибокою повагою до національних традицій, любов’ю до рідної землі та шануванням самоідентичності білорусів. Ведучі вчили глядачів водити хороводи під купальські мелодії. Частина виступу була присвячена видатним діячам культури і науки: художникам Марку Шагалу і Леону Баксту, авіаконструктору Павлу Сухому, лауреату Нобелівської премії Жоресу Алфьорову.
 
198 атлетів Збірної України
 
У Мінську змагатимуться 4 000 атлетів упродовж 10 днів у 15 видах спорту (23 дисципліни). Розігруватимуться 200 комплектів медалей. Спортсмени мають можливість отримати ліцензію до олімпійського Токіо 2020 у таких видах, як стрільба з лука, кульова стрільба, каное-спринт, карате й настільний теніс.
 
Збірна України прибула в складі 198 атлетів. Змагатимуться вони в усіх дисциплінах, крім аеробіки.
 
У перший день до скарбнички поклала «золото» найтитулованіша тінейджерка — 18-річна дзюдоїстка Дар’я Білодід. У фіналі чинна чемпіонка світу у ваговій категорії до 48 кг перемогла росіянку Ірину Долгову. Після нагородження її привітав президент національного олімпійського комітету Сергій Бубка. Завоював медаль найвищого ґатунку й український дзюдоїст Георгій Зантарая в категорії до 66 кг.
 
Найбільш «прибутковими» стали змагання з самбо, у них наші спортсменки вибороли одразу 4 медалі. Анастасія Сапсай отримала «золото», Анастасія Новікова та Олена Сайко — «срібло», а Наталії Смаль дісталася «бронза». У цей день також розігрувалися медалі в художній гімнастиці. Срібні нагороди отримали у групових вправах Тетяна Довженко, Аліна Бихно, Анастасія Возняк, Діана Мижерицька і Валерія Юзвяк.
 
Харків’янка Влада Нікольченко була близькою до п’єдесталу в індивідуальному багатоборстві, але невеликі погрішності у виконаннях програм не дозволили їй вибороти медаль у цьому виді програми. Проте спортсменка здобула дві бронзові нагороди у вправах з обручем та булавами. 
 
У VIP-секторі ми зустріли дружину президента НОК України Сергія Бубки Лілію, яка розповіла про розвиток цього виду спорту: «Сьогодні мені сподобалися всі виступи спортсменок, оскільки рівень гімнастики значно виріс за останні роки. Якщо раніше була велика різниця між виступами дівчат із п’єдесталу і рештою учасниць, то зараз ситуація вирівнялася і цікаво спостерігати за змаганнями. Дуже рада за Катерину Галкіну, що їй вдалося вибороти медаль і потішити білоруських уболівальників. Зараз відбувається зміна поколінь, а також трохи не пощастило Владі, що через невеличкі помилки не вдалося вибороти медаль в абсолютній першості».

День другий

Другий день змагань виявився вдалим для українських легкоатлетів. За новим форматом DNA (Dynamic New Athletics — динамічна нова легка атлетика) розподіл очок за виступ атлета чи естафети відбувався наступним чином: 12 балів — за перемогу, 10 — за друге, 8 — за третє тощо. Першими перемогу здобули Данило Даниленко, Тетяна Мельник, Анна Рижикова і Станіслав Сеник, які подолали дистанцію 4х400 метрів за 3.17,31 хвилини. Естафету в гонці переслідування перейняла команда в складі Євгена Гуцола, Ольги Ляхової, Олексія Позднякова і Яни Качур (4.25,02 хв), яка теж отримала максимальну кількість очок. 
 
У бігу на 100 метрів iз бар’єрами першою фінішувала Анна Плотіцина (13,14 с), отримавши свої 12 балів, а за загальним підрахунком результатів усіх чотирьох матчів отримала срібну медаль. У стрибках у довжину «бронзу» виборола Марина Бех-Романчук — 6,58 м. Після дворічної перерви в сектор стрибків у висоту повернувся Богдан Бондаренко. Легко подолавши висоту в 2,21 метра, він підняв планку до 2,28, проте ця висота йому не підкорилася. За підсумком усіх матчів Богдан зайняв третє місце, принісши збірній іще одну бронзову медаль. 
 
Вітаємо головного тренера збірної України з легкої атлетики В’ячеслава Тиртишника з блискучим виступом українських атлетів і просимо поділитися враженнями від нововведень: «Правила нам повідомили раніше. Нині ми дивимося, оцінюємо ситуацію. Деякі види вдалі. А ось iз приводу стрибків у висоту, на мою думку, змагання не виглядають справді динамічними. Останній вид змагань — гонка переслідування — достатньо цікавий, але я сумніваюсь, що вiн приживеться в класичній легкоатлетичній програмі».
 
Питаємо, наскільки такий формат змагань підходить для показання високих результатів.
 
«У таких дисциплінах, як стрибки в довжину та метання списа, змагання нічим не відрізняються від традиційних, тому що виконується спроба на максимальній силі та швидкості, — констатує В’ячеслав Тиртишник. — А ось щодо стрибків у висоту є відмінності. Хлопці мали можливість, поступово піднімаючи планку, покращувати результати. Зараз змагання — своєрiдна лотерея. Спортсмен має лише три спроби. Перемагає найсильніший».
Яскраві події в Білорусі тривають. 
Олена ЗАПОЛЬСЬКА, Валерія ЗАПОЛЬСЬКА
Мінськ — Київ