Україна не встигає: термін придатності вакцини Covishield спливає через три місяці

13:11, 12.03.2021

Термін придатності препарату Covishield завершується 23 червня 2021 року.

Термін придатності вакцини Covishield, придбаної МОЗ в Індії для щеплення українців від коронавірусу, спливає 23 червня 2021 року. За нинішніх темпів вакцинації Україна не встигає використати усі 500 тисяч доз, а у кращому випадку – лише половину закупленого препарату.

 

Як інформує Україна молода, термін придатності вакцини Covishield зазначається в документах про її постачання в Україну, які є у розпорядженні видання ZN.UA.

 

“З огляду на, що Україна отримала 500 тисяч доз вакцини, швидкість вакцинації має зрости мінімум удвічі, щоб вся партія була використана вчасно. Зараз середній темп вакцинації в Україні становить близько 2400 щеплень на добу, отже до 23 червня, при збереженні наявних темпів, Україна встигне використовувати тільки половину завезених вакцин”, – йдеться в повідомленні.

 

В StateWatch повідомляли про те, що українське МОЗ звернувся до Crown Agents з приводу можливості надання даних про дату виробництва і термін придатності препарату Covishield.

 

При цьому в міністерстві відзначили, що відповідно до вимог виробників, були підписані договори про нерозголошення й конфіденційність, ініційовані відповідними компаніями. Тому не можна розголошувати результат переговорів.

 

Нагадаємо, 24 лютого в Україні почалася вакцинація від коронавірусу препаратом Covishield (торгова назва вакцини AstraZeneca, яку виробляють в Індії). Планувалося, що до кінця першого тижня Україна вийде на 10 тисяч щеплень на добу, проте вдалося вийти на показник в три тисячі вакцинацій.

 

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов не задоволений темпами вакцинації в Україні.