Як москаль, нікуди не зник: чого українцям чекати від коронавірусу

07.09.2022
Як москаль, нікуди не зник: чого українцям чекати від коронавірусу

Зараз доступні всі можливі вакцини. (Фото Reuters)

З далекого і такого мирного 2019 року ми навчились жити пліч-о-пліч із пандемією коронавірусу — для нас стало звичним носити маски і спекотного літа, і холодної зими, а фраза «я хворію на коронавірус» перестала лякати.

 

Ми адаптувалися до життя з пандемією і змогли мінімізувати її вплив на наше життя та здоров’я завдяки карантинам і соціальній дистанції.


Проте з приходом війни всі наші маски, дистанції та карантини зникли без сліду. Разом із ПЛР-тестами та самим коронавірусом.

 

На певний час свист ракет і звуки вибухів замінили нам уже звичну реальність, але сам вірус нікуди не дівся.

Осінь уже настала

Коронавірус, як і будь-яка інфекційна хвороба, розповсюджується сезонно — восени та взимку, а навесні та влітку йде на спад або й узагалі зникає. А оскільки вже настала осінь, слід бути дуже обережними.


Станом на кінець серпня тільки в Києві кількість зареєстрованих випадків зараження ковідом збільшилась утричі. Якщо за період із 8 по 14 серпня їх було 316, то з 15 по 21 серпня — вже 956.

 

За словами директорки Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентини Гінзбург, ситуація в столиці зараз така, що все більше киян потрапляють до лікарень з ускладненнями та потребують кисню.

 

«Коронавірусна хвороба є в наших шпиталях. От, наприклад, щотижня близько 940-1000 людей потрапляє до наших лікарень із ковідом. Так, ми не бачимо такого суттєвого зростання, як це є в європейських країнах. Попереднього тижня ми зафіксували дваднадцятивідсотковий приріст, а зараз ситуація стала. Тримаємо руку на пульсі й готуємо нашу систему охорони здоров’я до напливу хворих», — звітує міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

А що ж робити, аби не інфікуватись?

Обов’язково слід дотримуватись гігієни рук, промивати їх мінімум 20 секунд з милом і під проточною водою. Якщо немає можливості помити руки, треба користуватись спеціальними рідинами та гелями на спиртовій основі.


Носіть маску, яка прикриває ніс і рот. Важливо носити її саме так, а не на одному вусі, руці чи на підборідді. Адже ви постійно контактуєте з великою кількістю людей, а вони можуть уже хворіти, бути носіями інфекції, проте без симптомів. У такому випадку маска стане вашим щитом.


Дотримуйтесь дистанції в півтора метра — це допоможе уникнути зони ураження від чхання чи кашлю хворої людини.


Не торкайтеся обличчя, це можна робити за умови, якщо ви щойно помили руки. Адже цими ж руками ви недавно торкались дверних ручок, перил у громадському транспорті, а до того туди могла потрапити, наприклад, слина інфікованої людини.


Вакцинуйтеся. До речі, зробити це легко. В місті працюють центри масової вакцинації — в торговельно-розважальних центрах River Mall, Gulliver, в універмазі «Україна». Зараз доступні всі можливі вакцини.

Якщо захворіли

Самоізолюйтеся. Не відвідуйте роботу чи місце навчання, не контактуйте з рідними — ви наражаєте людей на небезпеку. Подзвоніть вашому сімейному лікарю та отримайте інструкції щодо самоізоляції, лікування та госпіталізації.


Якщо ваш стан погіршується — набирайте «103» та очікуйте допомоги.

Які ж симптоми коронавірусу?

Часто його можна сплутати зі звичайним грипом, тому треба бути дуже пильним. Так, хворі скаржаться на постійну втому, головний біль, високу температуру та сухий кашель, дехто — на біль у м’язах і суглобах, втрату запаху й смаку. Тривожним дзвіночком для вас повинно стати ускладнення дихання, задишка або стискання в грудях.


Якщо у вас є якісь із цих симптомів, слід звернутись до лікаря, який відправить вас на відповідні тести та призначить симптоматичне лікування.