Нацмузею історії України передали унікальний скарб із трьох срібних римських злитків

10:38, 14.08.2024

Вилучені предмети археології належать до культурних цінностей, які мають історичне, наукове та художнє значення. (mcip.gov.ua)

Офіс Генпрокурора та Нацполіція передали Національному музею історії України унікальний скарб із трьох срібних давньоримських злитків, які були врятовані від нелегального продажу та повернуті державі.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міністерство культури.

 

Зазначається, що скарб виявили на території Хустського району Закарпаття. Місцевий мешканець намагався продати один зі злитків через інтернет-майданчик.

 

Цей факт був виявлений співробітником Національного музею історії України, який повідомив про злочин органи прокуратури. Правоохоронцям вдалося запобігти спробі продажу срібного злитка, під час обшуку вдома у продавця виявили ще два аналогічні предмети.

 

Експертиза артефактів, до проведення якої залучили судових експертів Державного НДЕКЦ МВС та фахівців Національного музею історії України, підтвердила, що вилучені предмети археології належать до культурних цінностей, які мають історичне, наукове та художнє значення.

 

Експертам також вдалося встановити період, яким датовано оригінальні римські срібні зливки — це 306-337 рр. Кожен з них важить по 342 г, а вартість усіх становить майже 3,5 млн гривень.

 

 

Генпрокурор України Андрій Костін розповів, що унікальними злитки робить не вартість, а те, що у Європі сьогодні знайдено лише декілька схожих артефактів. За його словами, злочини щодо культурної сфери є ганебними і прирівнюються до інших видів правопорушень.

 

Т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв звернув увагу, що на сьогодні, окрім захисту від розграбування, основним є завдання збереження та безпечного зберігання культурних цінностей.

 

"Сьогодні МКІП вирішує низку важливих завдань, одне з найбільш пріоритетних — це створення національного депозитарію, місця, де ми могли б надійно та якісно зберігати всі евакуйовані культурні цінності. Для його будівництва та облаштування ми плануємо залучати міжнародні кошти", - наголосив Карандєєв.

 

 

Своєю чергою Федір Андрощук, генеральний директор Національного музею історії України, розповів, що близько двох років при музеї існує сектор, який також займається відслідковуванням незаконного обігу скарбів культурної спадщини.

 

Символічно, що передача артефактів відбулася напередодні Дня археолога – професійного свята тих, хто перетворив пошук і дослідження матеріальних цінностей минулого у справу життя.

 

Як повідомляла "УМ", Київська митниця передала до музеїв давні мечі та ікони

 

Днями з міжнародного поштового відправлення вилучили стародавню вазу археологічної культури Кукутень-Трипілля, вік якої орієнтовно 7 тисяч років.