Орбан допік ЄС: Польща пропонує Угорщині вийти з ЄС і НАТО

21:16, 28.07.2024

Заяви Орбана роздратували офіційну Варшаву. (facebook.com/orbanviktor)

Заступник міністра закордонних справ Польщі Теофіл Бартошевський висловив сумнів у необхідності членства Угорщини в ЄС і НАТО.

 

Таку заяву він зробив після критичних висловлювань угорського прем'єра Віктора Орбана щодо Варшави. 

 

Як інформує УМ, про це повідомляє агентство РАР.

 

Заступник голови МЗС Польщі підкреслив, що, на відміну від Орбана, його країна після повномасштабного вторгнення в Україну не веде бізнесу з Росією, "тому що це була атака як на Польщу, так і на США, на Європейський Союз і на НАТО".

 

Бартошевський підкреслив, що промову Орбана дуже негативно вже прокоментувало посольство США в Будапешті.

 

"Я не дуже розумію, чому Угорщина хоче залишатися членом організацій, які їм так не подобаються і які нібито погано до них ставляться. Чому б йому (Орбану. – ред.) не створити союз із Путіним і з деякими авторитарними державами такого типу?

 

Це за принципом, що якщо ти не хочеш бути членом якогось клубу, ти завжди можеш вийти. Це, безумовно, антиєвропейська, антиукраїнська, антипольська політика (Угорщини. – ред.) на цей час", - сказав, зокрема, Бартошевський.

 

Він нагадав, що Угорщина також блокує два мільярди злотих (467 мільйонів євро) з Європейського фонду миру, призначених Польщі від ЄС на відшкодування за військову техніку, яку отримала Україна.

 

Нагадаємо, що напередодні під час програмного виступу в межах "літнього університету Тушваньош" у румунському курортному містечку Беїле-Тушнад прем'єр-міністр Угорщини заявив, що поляки "ведуть найбільш лицемірну і ханжеську політику в усій Європі", бо нібито "безсоромно ведуть бізнес" із Росією.

 

Відносини між Варшавою та Будапештом стали прохолоднішими після російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року через розбіжності у ставленні до цього вторгнення. Однак досі Орбан не дозволяв собі настільки відвертої критики на адресу Польщі.

 

Як повідомляла УМ, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн розкритикувала так звані «миротворчі потуги» прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.