Орбан схиляв Зеленського до припинення вогню і «замороження» війни

15:51, 02.07.2024

Орбан і Зеленський під час брифінгу в Києві. (Фото Офісу президента)

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пропонував президенту Володимиру Зеленському ідею невідкладного перемир'я під час переговорів у Києві у вівторок.
 
За його словами, він не наполягав на цій ідеї, яка збігається з російськими «мирними» ініціативами, що ведуть до «замороження» війни. 
 
Як інформує Україна молода, заяви Орбана і Зеленського під час спілкування з журналістами, наводить Офіс президента.
 
Глава уряду Угорщини визнав, що пропонував українському колезі невідкладне припинення вогню на тій лінії зіткнення з російськими військами, яка є зараз. 
 
При цьому, Орбан наголосив, що не є противником також українських планів завершення війни, але вважає їх занадто довгими в реалізації.
 
"Я розповів пану президенту, що його ініціативи потребують багато часу через правила міжнародної дипломатії. Тому я попросив пана президента подумати про те, чи не можна вчинити трошки інакше: зупинити вогонь, а потім вести перемовини з Росією, адже припинення вогню пришвидшило б темпи цих перемовин", – сказав Орбан.
 
За його словами, він не наполягав на своїй ініціативі та сприйняв українські аргументи.
 
"Я дуже вдячний президенту за його відверту думку щодо цього питання", – заявив він, пообіцявши передати почуте іншим лідерам Євросоюзу. 
 
 
Цікаво, що президент Зеленський у своєму виступі уникнув цього питання, однак наголосив на тому, що Угорщина підтримала мирні ініціативи України на саміті у Швейцарії. Мовляв це говорить «про готовність Угорщини бути ефективною заради повернення реальної довготривалої безпеки».
 
«Ми предметно обговорили, як надалі Угорщина може проявити своє лідерство в підготовці другого Саміту миру. Ми бачимо можливість організувати другий Саміт миру вже в цьому році, ми б дуже хотіли цього, і всю підготовчу роботу для цього можемо зробити за найближчі місяці», – акцентував глава держави.
 
Він також подякував Угорщині за підтримку українців та гуманітарну допомогу нашій країні.
 
Окрему увагу приділили найбільш принциповим темам сусідських відносин: торгівля, транскордонна співпраця, інфраструктурні та енергетичні питання. Зокрема, узгодили відкриття першої української школи в Угорщині.
 
«Фінансування цієї школи Угорська держава візьме на себе. Буде відкрито стільки українських шкіл, скільки буде потрібно. Для нас важливо, щоб українці почувалися в Угорщині як вдома», – наголосив Віктор Орбан.
 
Угорський лідер висловив сподівання на вирішення питань угорської національної меншини
 
Як повідомляла «УМ», за підсумками переговорів у Києві Зеленський і Орбан домовились працювати над угодою про двосторонні відносини, які зніме двосторонні проблеми.