Путін попереджає НАТО про «різну реакцію» РФ на відмову від «гарантій безпеки»

11:36, 26.12.2021

(kremlin.ru)

Президент Росії Володимир Путін попереджає країни Заходу, як входять до Північноатлантичного Альянсу, що реакція Москви на розширення НАТО «може бути різною».

 

За його словами, це станеться у випадку відмови Заходу надати Росії так звані «гарантії безпеки».

 

Як передає Україна молода, позицію Кремля наводять російські ЗМІ в неділю.

 

Зокрема, Путін заявляє, що «відповідь РФ може бути найрізноманітнішою і буде залежати від рекомендацій воєнних експертів» у випадку відмови США і НАТО надати «гарантії безпеки».

 

При цьому президент РФ нібито «розраховує, що Росія і США зможуть досягнути юридично закріпленого переговорного результату за гарантіями безпеки».

 

Мовляв, Кремль планує досягнути дипломатичного результату, а не для того, щоб «щось припинити».

 

Нагадаємо, що Росія вимагає від Сполучених Штатів й НАТО гарантій, що до Альянсу не вступить Україна та низка інших країн.

 

Як повідомляла «УМ», 17 грудня МЗС РФ оприлюднило "проєкти договорів" про фактично розподіл сфер впливу в Європі, які Москва хоче підписати з НАТО та Вашингтоном.

 

У Білому домі на це відповіли, що США не розпочнуть консультації з Кремлем без європейських союзників та партнерів. При цьому в НАТО заявили, що розглядають можливість діалогу з РФ щодо цього питання, але з урахуванням позиції України.

 

Нові супутникові знімки показують, що Росія продовжує нарощувати свої сили в анексованому Криму та поблизу України.