Зеленський вірить, що Путін не розв’яже Третю світову війну

12:33, 11.05.2021

Володимир Зеленський під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни».

Президент України Володимир Зеленський вважає, що повномасштабного вторгнення Росії не буде, бо це може вилитися у Третю світову війну.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Зеленський заявив Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни» у вівторок.

 

«Тут ніхто нічого не може гарантувати, бо ви знаєте, що в 2014 році ніхто зовсім не очікував з боку Росії таких кроків. Тому гарантувати ніхто нічого не може. Але те, що ми бачимо, що ймовірна ескалація зменшилась за останній місяць, – це точно. Ну як буде далі – будемо вірити, що війни точно не буде. Повномасштабної, я маю на увазі», - наголосив глава держави.

 

На його думку, Росія не наважиться на повномасштабне вторгнення, оскільки Україну підтримують Європа і Сполучені Штати, і "це може бути світова війна, це дуже небезпечно, такі речі призводять до великих втрат".

 

Верховний Головнокомандувач акцентував, що "тут ніхто нічого не може гарантувати", але він сподівається, що повномасштабної війни з РФ не буде.

 

На припущення журналістів, що Володимир  Путін готує на вересень повномасштабне вторгнення не лише зі сходу України, а й з півдня та півночі, тобто з Криму та Білорусі, Зеленський знову ж таки повторив, що Росія не може на це піти, бо це може розв'язати Третю світову війну.

 

Щодо того, чи зможе Україна впоратися самотужки, якщо все ж таки напад буде, президент відповів: "Будемо боротися до останнього".

 

Він також додав, що Росія поки не демонструє реального відведення військ від кордонів України, лише зменшила на 3 500 осіб контингент в окупованому Криму.

 

«Було збільшено (Росією – ред.) кількість військових і техніки як на території тимчасово окупованого Криму, на території тимчасово окупованого Донбасу, так і вздовж наших кордонів. Дійсно, 3,5 тисяч людей з території Криму відійшли назад. Що стосується контингенту і техніки на кордонах України – ми зменшення там не фіксуємо. Збільшення також не фіксуємо. Дуже повільно вони відходять назад, але дуже-дуже повільно», - сказав Зеленський.

 

При цьому, він не вважає, що прагнення України до Північноатлантичного альянсу варто пов'язувати з агресією Росії.

 

«Ми дуже любимо філософствувати – і щодо НАТО: що буде якщо ми вступимо в НАТО, Росія цього дуже не хоче; якщо ми отримаємо ПДЧ, почнеться повноцінна війна.  А що було 2014 року? Ми отримали ПДЧ чи ми увійшли в Євросоюз? Що було? Я вважаю, що нічого не було. Не через те це робила Росія. Це все балачки. Росія просто захищала свої інтереси через те, що (нібито) можуть бути американські військові бази на території України», - каже президент.

 

І наголошує: «Я вважаю, що причини були інші. Їх було дуже-дуже багато. Впевнений, що коли-небудь ми з вами знайдемо час і історія знайде всі відповіді, через що була така серйозна ескалація, і анексія, і втрата всіх наших відносин».

 

Зеленський також підтвердив, що стратегічним курсом України є набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

 

Трохи пізніше, під час спілкування з журналістами, Зеленський висловив надію, що в червні Україна побачить "потужний сигнал" від країн Альянсу.

 

Як повідомляла «УМ», в Офісі президента України не виключають, що НАТО ще запросить Україну

 

Днями президент РФ Володимир Путін і самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко під час телефонної розмови згадали й сусідню державу Україну, зокрема, її прагнення вступити в НАТО.