У «Вербовому гаю» у Києві відкрили сквер пам’яті загиблих в авіакатастрофі в Ірані

14:59, 08.01.2021

Небайдужі громадяни несуть сьогодні до цього пам'ятного знаку квіти, ставлять лампадки (Фото "Укрінформ")

У річницю трагедії в Дніпровському районі Києва, у парку "Вербовий гай", урочисто відкрили сквер пам'яті загиблих пасажирів і екіпажу авіалайнера МАУ, який був збитий військовими у небі над Іраном 8 січня 2020року.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ

 

Нині на майданчику встановлено пам'ятний знак жертвам катастрофи - сірий гранітний камінь, на якому прикріплено табличку із написом «PS 752» і датою 08.01.2020.

 

 

Небайдужі громадяни несуть сьогодні до цього пам'ятного знаку квіти, ставлять лампадки. Лунає сумна музика. На цьому ж майданчику було встановлено екран, на якому показували фото загиблих у цій авіакатастрофі.

 

 

 

У заході, серед інших, взяли участь СЕО авіакомпанії "Міжнародні Авіалінії України" Євгеній Дихне, заступник генпрокурора Гюндуз Маммедов, секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов, заступник міністра юстиції Валерія Коломієць і заступник міністра інфраструктури Дмитро Абрамович.

 

 

«Тут буде сквер пам'яті. Він буде розбитий за проєктом архітектора, який виграв конкурс нещодавно. Я думаю, ви зможете вже навесні побачити роботи з озеленення цього скверу, і упродовж 2021 року ми обов'язково завершимо будівництво цього скверу», - сказав у коментарі журналістам президент МАУ Євген Дихне.

 

Зі свого боку секретар РНБО Олексій Данілов сказав журналістам, що починаючи з перших хвилин, «наша держава робила все від неї залежне, щоб ми дізналися, що ж насправді відбулося в Тегерані».

 

«Україна, зокрема, наголошувала, що це була ракета російського виробництва ТОР М-1, яка двічі потрапила в наш літак... Та група, яка працювала в Тегерані, повернулася з достатнім обсягом інформації. Я не можу зараз все розголошувати, але ми чітко усвідомлюємо, що відбулося, хто за цим стоїть, нащо вони це робили», - повідомив він.

 

За словами секретаря РНБО, нині тривають перемовини, продовжується розслідування української прокуратури.

 

«І я можу запевнити, що ми обов'язково поставимо останню точку в цьому питанні. Питання складне, ускладнюється тим, що непроста країна і непрості відносини», - зазначив Данілов.

 

Також на церемонії відкриття були присутні рідні та члени сімей загиблих членів екіпажу рейсу PS752, представники авіакомпанії МАУ, інших міністерств і відомств, Служби безпеки України.

 

 

Крім того, у заході взяли участь представники посольств Канади, Великої Британії, Афганістану, а також посол Швеції Тобіас Тиберг.

 

Зауважимо, в роковини авіакатастрофи МАУ, 8 січня, працівники посольства України в Ірані взяли участь у церемонії вшанування пам'яті загиблих українців. Дипломати разом з сім'ями відвідали місце падіння Boeing 737. Працівники Посольства поклали квіти на місці авіакатастрофи українського літака, повідомляє пресслужба відомства.

 

 

Дипломати також вшанували пам'ять жертв авіакатастрофи МАУ хвилиною мовчання.

 

Під час церемонії вшанування пам'яті з промовою виступив Надзвичайний і Повноважний Посол України в Ірані Сергій Бурдиляк, в якій згадав імена українців, що стали жертвами жахливого інциденту.

 

 

Також дипломат наголосив, що Україна спільно з зацікавленими сторонами продовжуватиме встановлювати справедливість у процесі прозорого та неупередженого розслідування всіх обставин катастрофи

 

Крім цього, мовиться про продовження зусиль дипломатів щодо виплати гідних компенсацій родинам загиблих співвітчизників.

 

Як повідомляла УМ, президент Володимир Зеленський 8 січня вшанував перші роковини збиття українського літака МАУ. Український лідер назвав трагедію рубцем на серці нації.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко вшанував жертв авіакатастрофи в Ірані: справа честі для влади добитися справедливості

 

Україна, Афганістан, Великобританія, Канада і Швеція зробили заяву в річницю збиття рейсу PS752 української авіакомпанії МАУ під Тегераном.