Рада не змогла скасувати карантин вихідного дня

14:16, 17.11.2020

За перегляд карантину вихідного дня проголосувало лише 149 нардепів.

Верховна Рада не підтримала рішення рекомендувати уряду переглянути запровадження карантину вихідного дня під час засідання парламенту у вівторок.

 

Як повідомляє Україна молода, "За" ухвалення відповідної постанови проголосувало 149 нардепів за необхідної кількості 226.

 

Перед голосуванням більшість фракцій жорстко розкритикували рішення Кабміну про локдаун вікенду, але голосів у залі так і не набралося.

 

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія запропонував дати уряду два тижні, щоб подивитись чи дасть посилення карантину бажаний результат, а вже потім приймати рішення.

 

У пояснювальній записці депутати вказували, що посилення обмежень на вихідних «можуть мати негативний вплив на економіку України». Тому постановою хотіли рекомендувати уряду пом'якшити «карантин вихідного дня» стосовно:

 

приймання відвідувачів у закладах громадського харчування (бари, ресторани, кафе тощо);

приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах;

приймання відвідувачів в інших закладах розважальної діяльності;

приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення;

діяльності закладів культури і проведення культурних масових заходів;

приймання відвідувачів спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів.

 

Як повідомляла «УМ», правоохоронці закрили за порушення карантину вихідного дня 2,4 тисячі закладів торгівлі, ресторанів і кафе та спортклубів протягом суботи – неділі, 14-15 листопада.

 

Раніше президент Зеленський закликав місцеву владу і бізнес взаємодіяти, щоб «карантин вихідного дня» виявився ефективним. 
 
 

11 листопада Кабінет Міністрів ухвалив рішення про запровадження на території України обмежень помаранчевого рівня. Низка міст відмовляється виконувати рішення уряду.  

 

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про скасування карантину вихідного дня під час засідання погоджувальної ради у понеділок, 16 листопада.

 

Прем’єр Денис Шмигаль виправдовує причини запровадження урядом карантину вихідного дня і попереджає, що в разі його недотримання добова кількість хворих в Україні може перетнути позначку у 20 тисяч вже через три тижні.