Ізраїль закликав хасидів не їхати до Умані

10:47, 05.08.2020

Щороку Умань відвідують від 20 до 30 тисяч хасидів

Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю закликало хасидів не їхати цьогоріч до Умані для святкування юдейського свята Рош Гашана. Таку ж позицію підтримало й МЗС Ізраїля. Причиною цього є пандемія коронавірусної хвороби.

 

Влада Ізраїлю попросила українські органи влади посилити обмежень на проведення масових релігійних заходів, повідомляє Deutsche Welle.

 

У Міністерстві охорони здоров'я Ізраїлю наголосили, що захід не слід дозволяти через зібрання 30 тисяч людей. А єдиний спосіб зупинити це – відповідні дії української влади.


10 липня на міжвідомчій нараді у МЗС дійшли висновку, що цього року прибуття десятків тисяч паломників-хасидів до Умані не можна допустити через пандемію коронавірусу.

 

Учасники наради звернулися до уряду з проханням доручити держкомісії з ТЕБ і НС розглянути питання "посилення обмежень на проведення масових релігійних заходів". Серед іншого мовилося про введення відповідних обмежень на законодавчому рівні на в'їзд іноземців в Україну.

 

Представники однієї з течій іудаїзму – брацлавські хасиди – відзначають іудейський Новий рік в Умані. Саме у місті розташована могила засновника цієї течії — Раббі Нахмана з Брацлава. Цьогоріч святкування юдейського Нового року Рош Гашана відбудеться з 18 по 20 вересня.

 

Щороку Умань відвідують від 20 до 30 тисяч хасидів. Для місцевих їхній приїзд – це, з одного боку, випробування, а з іншого – можливість непогано заробити.

 

Здебільшого українці скаржаться на те, що хасиди мають специфічні традиції святкування, до прикладу, хасиди облаштовують свій побут просто на вулиці. Там можна і поїсти, і відпочити, і навіть зробити зачіску.

 

Як повідомляла УМ, мер Умані Цебрій заявив, що через заборону приїзду хасидів в Ізраїлі пропонують за гроші оформити посвідку на проживання в Україні або дозвіл на в'їзд.