Трамп І Зеленський пояснили розмову щодо «справи Джо Байдена в Україні»

22:59, 25.09.2019

Дональд Трамп (зліва) та Володимир Зеленський

Президент Дональд Трамп відповів на питання журналіста, чи хоче він, щоб президент Володимир Зеленський детально розслідував "справу відмивання грошей в Україні" сином головного конкурента Трампа на виборах 2020 року від демократів Джо Байдена.

 

Про це він заявив на спільному брифінгу Трампа і Зеленського

 

 "Ні, я хочу, щоби він зробив усе можливе в плані боротьби з корупцією. Тому що рівень корупції (в Україні - ред.) величезний. Коли син Байдена залишає Україну з мільйонами доларів, і вони (влада України - ред.) нічого про це не знають - це корупція.. ...Зеленський хоче зупинити корупцію. Його обрали перш за все для того, щоб він подолав корупцію. Він робить всьому світу велику послугу. І я думаю, що в нього все вийде", - зазначив Трамп.

 

Президент Володимир Зеленський також прокоментував заяви про нібито тиск президента Дональда Трампа на нього для розслідування справи стосовно сина Джо Байдена.

 

Зеленський заявив, що Україна незалежна країна і ніхто не впливав на неї, а сам він не може впливати на слідчі органи в Україні.

 

«Я нікому нічого не винен», — додав він.

 

Зеленський наголосив, що не звертався до нового генпрокурора Руслана Рябошапки щодо будь-якого розслідування, зокрема й у справі сина Джо Байдена, основного конкурента Трампа на виборах.

 

«Я не можу ні на кого тиснути, я нікому не дзвонив, не просив. Рябошапка повинен розглядати будь-які справи, які тут обіцянки», — сказав президент України.

 

На запитання, чи розслідує зараз ГПУ справу проти сина Байдена, Зеленський відповів: «Ви мене вибачте, у нас є своя країна, у нас є багато більш важливіших, дійсно дуже важливих питань. Ви знаєте, це справи, дуже важливі для кожного українця — це Іловайськ, це Майдан, це корупція, про яку зараз говорив президент Трамп, і ви знаєте, над чим він (Рябошапка — ред.) працює».

 

Також президент України сказав журналістам, що вони вже могли «побачити все» у цій історії, тобто могли прочитати стенограму липневої телефонної розмови його і Трампа.

 

Як повідомляє УМ, 25 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським, в якій останній каже, що наступний генпрокурор буде «стовідсотково його людиною» і займеться справою Байдена.

 

Коментуючи опубліковану стенограму, Трамп заявив, шо не чинив тиску на Зеленського.