У разі свого звільнення Кличко звертатиметься в суди та до європейських партнерів

14:39, 02.08.2019

Київський міський голова Віталій Кличко каже, що в разі його звільнення з посади очільника Київської міської державної адміністрації буде використовувати різні методи спротиву. Про це пише Українська Правда.

 "Я буду використовувати всі методи. Я буду оскаржувати це рішення в судах. Я буду докладати зусилля для створення виконкому, буду звертатися до європейських партнерів, тим, хто допомагає Україні стати європейською країною". І хочу звернути вашу увагу: я буду робити це не в боротьбі за крісло й не в боротьбі за посаду. Мені посади і крісла не потрібні. Я борюся за право киян обирати владу – щоб її не призначали", - заначив очільник Києва

 

"Ключова моя мотивація в тому, що я хочу жити за тими ж стандартами життя, що і Європа, і США. Нам потрібно втілити ці стандарти тут - в Україні, а не повертатися до авторитаризму, діючи методами Януковича". Якщо якусь політичну силу не влаштовує Віталій Кличко на своїй позиції, є легітимний шлях її завоювати – вибори. Тільки прозорі й чесні вибори є демократичним шляхом". - сказав Кличко.

 

У випадку розділення посад мера і глави КМДА буде ініціювати створення виконавчого комітету Київради, бо це "прямий та ефективний шлях до самоврядування". Крім того, голова столиці стверджує, що не просив прем’єр-міністра Володимира Гройсмана відтермінувати подання про звільнення, за яким звернувся Офіс президента.

 

На питання, чи готовий Кличко співпрацювати з президентом Володимиром Зеленським, якщо залишиться на посаді голови КМДА, він відповів: "Президента Зеленського обрали главою держави, він несе повну відповідальність за те, що відбувається в країні. І ми всі перебуваємо в одному човні. І я про це говорив, я зроблю все, щоби реформи, необхідні зміни в державі, в столиці були втілені максимально швидко й ефективно".

 

Раніше, про необхідність розділення посад мера Києва і голови КМДА заявляв глава Офісу президента Андрій Богдан.  За даними УП, у партії "Слуга народу" розглядають дві кандидатури на пост голови Київської міської держадміністрації: Олександра Ткаченка, який проходить у Верховну Раду за списком "Слуги народу" під №9 та бізнесмена Андрія Холодова - №22 у виборчому списку. 5 липня мер Києва Віталій Кличко заявив, що ініціюватиме дострокові вибори мера столиці, якщо Верховна Рада прийме рішення про розподіл повноважень мера та голови Київської адміністрації.

 

24 липня стало відомо, що Офіс президента Володимира Зеленського просить Кабінет міністрів звільнити Віталія Кличка з посади голови КМДА.  Керівник Офісу президента Андрій Богдан заявив, що Кличко не контролює столичну раду, і свої групи в ній мають окремі "смотрящі".  За словами Богдана, до нього приходила людина нібито від одного зі "смотрящих" і пропонувала розділити награбовані бюджетні гроші столиці навпіл. Кличко назвав заяви Богдана про корупцію в столиці добіркою пліток і маніпулятивних домислів.